Епидеомиолог др Виолета Ракић саветује: Како се понашати ако је неко у кући заражен и које површине обавезно дезинфиковати

0
1434
РТС Принтскрин

Др Виолета Ракић, епидемиолог из Института за јавно здравље “Батут”, саветује како да се понашате када је један члан домаћинства заражен и које површине обавезно дезинфиковати алкохолом.

Виолета Ракић је гостујући у Београдској хроници навела да када је један члан домаћинства позитиван, остали морају у кућни карантин од 14 дана. Додаје да, уколико то услови дозвољавају, члана породице код којег је потврђен вирус, треба ставити у посебну просторију.

“Потпуно смо свесни да не живимо у становима који имају преко 100 и 200 квадрата већ се ради о породичним домаћинствима са једним тоалетом. Оно што је јако неопходно то је да се све особе које се налазе у том заједничком домаћинству, а које су сада стављене у тзв. кућни карантин у трајању од 14 дана од појаве потврђеног случаја њиховог члана домаћинства, уколико то могућности дозвољавају, позитивну особу изолују у једној соби”, објашњава Ракићева.

Pročitajte i  Заборављени снимак Тита: Погледајте како Маршал кука и јауче од болова

Додаје, да је ситуација у Србији таква да многе породице имају једно купатило и да у тим случајевима треба вршити дезинфекцију те просторије алкохолом након сваког уласка позитивне особе у њу.

“Они, нормално морају да користе неке заједничке просторије као што су – ходник, тоалет, кухиња. И оно што би била наша препорука то је да када та особа мора да оде до тоалета или кухиње, ходника, носи маску и да све предмете које је додирнула – славине, квака, туш пребрише 70-постотним алкохолом”, објашњава Ракићева.

Pročitajte i  Невероватно узбудљива игра судбине двеју породица: Песма "Бело Ленче" крије истину о најлепшој љубавној причи из Врања

Препоручује да се храна зараженој особи оставља испред врата и истиче да имамо добрих примера где се чланови домаћинства поштовалии све савете и нису се заразили иако су живели са особом код које је потврђен коронавирусе.

Апелује на све грађане да поштују прописане мере јер, како каже, уколико се будемо понашали крајње одговорно, остаћемо на овом броју новооткривених случајева и нећемо имати нове скокове.

Pročitajte i  Индијански поглавица из Лесковца: Овај Србин уврштен је у 300 најзнаменитијих личности!

“Једноставно лична одговорност сваког од нас и примена свих мера би на неки начин, била довољна да се број новооткривених случајева не повећава у неком наредном периоду”, закључила је Ракићева.

Извор: РТС

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име