Француз који помаже Србима одвео на море децу са Косова: “Иако немам ни кап српске крви у себи, ипак Србија тече мојим венама”

0
1188

Арно Гујон (франц. Arnaud Gouillon; Гренобл, Француска, 1985) француски и српски хуманиста, оснивач и директор француске НВО „Солидарност за Косово“, ове године одвео је српску децу са Косова и Метохије да први пут виде море, а исту акцију понавља уназад већ шест година.

француз арно гујон

– Данас су 42 малишана из косовских енклава први пут видела море и открила чари купања, далеко од своје посебно тешке свакодневице – написао је Арно на свом Твитер налогу, где свакодневно објављује фотографије и информације са њиховог заједничког летовања.

Малишане је одабрала рашко-призренска Епархија по социалним критеријумима у забаченим селима косовског поморавља, централног Косова и у Метохији.

Према ономе што можемо да видимо, деца су пресрећна и раздрагана, а ове године летовање је организовано у Тивту.

За децу се сваке године на мору организује низ активности како би се што више опустила и растеретила и упонала децу из других крајева света и генерално проширила своја искуства.
Организација “Солидарност за Косово” основана 2004. броји преко шест хиљада донатора из целе Француске и око 30 волонтера који учествују у раду ове организације.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Овај Француз је и оженио Српкињу, Ивану, коју је верио у Грачаници а са којом данас живи у Београду, а за Србе каже да су као храст – “можеш их исећи, али не и савити”.

Арно је иначе одликован медаљом краља Стефана Дечанског, а написао је и књигу “Сви моји путеви воде ка Србији” и то на српском језику, и посветио ју је свим Србима. У њој објашњава разлог свог ангажмана, шта га је довело до тога да се један млади Француз без српских корена ангажује за Србе на Космету, да научи њихов језик и на крају одлучи да се настани у Србији и живи међу Србима.

Дана 11. маја 2015. године у Београду је на пригодној свечаности добио српско држављанство и пасош Републике Србије. При томе је одржао пригодан говор у ком је, између осталог, рекао:

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

“Захваљујем такође и Србима на Косову и Метохији и свим својим пријатељима које сам стекао тамо. Њихова храброст и племенистост упркос немаштини у којој живе су прави пример за све нас.

Упознао сам српски народ у тешким тренуцима. Упознао сам га тамо где је вероватно најизворнији, али и најугроженији. Сада када се облаци размичу над Србијом, желим да са њим останем у тој будућности која ће бити боља, у то сам сигуран.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Видите, иако немам ни кап српске крви у себи, ипак Србија тече мојим венама!

Изазови су озбиљни, али сам уверен да ће им Србија одолети. Потребно је много тога изградити, требало би много тога сачувати. Србија, као и све старе земље има корене без којих ништа не би имало смисла, али и крила којима ће она узлетети и превазићи оно што јесте.”

Foto: Twitter/@ArnoGujon
Foto: Twitter/@ArnoGujon

Извор: Опанак, dijaspora.news

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име