FRUŠKA GORA: Prvi nacionalni park u Srbiji idealno je mesto za odmor i upoznavanje naše kulturne baštine!

0
9041

Bliži se Prvomajski uranak, dan kada najviše ljudi u Srbiji odlazi negde u prirodu. Srbija obiluje nacionalnim parkovima od severa do juga, a mi vam ovoga puta predstavljamo jedinstvenu oazu mira, bogate kulturne baštine sa mnoštvom izletišta, izvora i retkih vrsta.

fruška gora

U pitanju je Nacionali park Fruška gora koji se nalazi na istoimenoj ostrvskoj planini u Panonskoj niziji, tačnije na području Srema. Fruška gora je 1960. godine proglašena nacionalnim parkom i time je postala prvi nacionalni park u Srbiji. Najviši vrh je Crveni Čot (539m), a ostali značajni vrhovi su Stražilovo (321m), Iriški Venac (451m), Veliki Gradac (471m) itd.

fruška gora

Naziv Nacionalnog parka potiče od naziva istoimene planine, a naziv Fruška gora nosi u svom pridevskom obliku etnik Frug u značenju “Roman”, te na taj način ime ove planine čuva uspomenu na jednu etničku zajednicu koja je davno nestala iz ovih krajeva. Drugi, pak, smatraju da naziv „Fruška“ potiče od reči etnonima Franak što ukazuje da su Franci naseljavali ili kontrolisali ovu planinu.

Pročitajte i  BigPizza од сада доступна на Mister D апликацији

fruška gora

Lokacija, specifična geološka istorija, različiti mikro-klimatski uslovi, čine ovu planinu veoma interesantnom i važnom za različite naučne oblasti. Zahvaljujući jedinstvenim i veoma brojnim fosilnim ostacima flore i faune,
Fruška gora se naziva i “ogledalom geološke prošlosti“. Osnovna karakteristika ove oblasti je postojanje brojnih ugroženih, retkih i zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta. Oko 700 vrsta lekovitog bilja raste na ovoj planini. Neke od brojnih životinjskih vrsta su: srna, jelen, muflon, lasica, divlja svinja (beka), kuna, divlja mačka, šakal, zec, itd.

fruška gora

Pašnjaci i plodno zemljište, vinogradi i voćnjaci, ukrašavaju padine i niže delove Fruške gore, dok su površine koje se nalaze na visinama iznad 300 metara nadmorske visine pokrivene gustim, listopadnim šumama. Na Fruškoj gori je najveća koncentracija lipove šume u Evropi. Fruška gora takođe krije i brojne arheološke lokalitete iz praistorijskog i istorijskog perioda.

Pročitajte i  Имате савршену пословну идеју? Представљамо вам  девет корака које морате предузети да бисте је претворили у стварност

fruška gora

Bogata je i jezerima od kojih se kao najlepša jezera izdvajaju Ledinačko jezero i jezero Beli kamen. O njima nešto više na OVO linku: Najlepše jezero Fruške gore.

fruška gora
Foto: Branislav Nenin/Mondo

Posebnu vrednost i biser Fruške gore predstavlja 17 pravoslavnih manastira, poznatih po specifičnoj arhitekturi, bogatim riznicama, bibliotekama i freskama: Beočin, Bešenovo, Vrdnik, Velika Remeta, Grgeteg, Đipša, Jazak, Krušedol, Kuveždin, Mala Remeta, Novo Hopovo, Petkovica, Privina Glava, Rakovac, Staro Hopovo, Fenek i Šišatovac. Više o njima možete saznati OVDE: Fruškogorski manastiri.

fruška gora

Ova sremska planinska lepotica bila je inspiracija mnogim velikanima od doba Nemanjića i Brankovića do vožda Karađorđa i Dositeja Obradovića, pa i naših velikih pesnika koji su u njoj tražili inspiraciju – Branka Radičevića, Jovana Jovanovića Zmaja, Milice Stojadinović Srpkinje… U fruškogorskim manastirima boravili su i Vuk Stefanović Karadžić, Filip Višnjić i mnogi drugi.

Pročitajte i  Свратите у БУЛЕВАР ВИНА: Највећи избор за све љубитеље "пића богова"! Могућност доставе на кућну адресу!

Fruška gora

Zahvaljujući bogatstvu prirodnih resursa, predivnim pejzažima, izuzetnom šarmu i lepoti ove planine, Fruška gora je idealno mesto za odmor i rekreaciju koje će vas približiti prirodi.

fruška gora

Izletišta su mnogobrojna i idealno uređena sa košarkaškim terenima, brojnim izvorima pijaće vode, toaletima, bungalovima… Najlepše i najuređenije izletište svakako je Letenka, ali tu su i Jabuka, Brankovac i odmaralište Pošte, Stražilovo, Mošin grob, Testera, Vranjaš, Rohalj baze, Tepsija, Iriški venac, Zmajevac, Široke ledine… Svako je obeleženo putokazom i koje god da odaberete odmor i uživanje su zagarantovani.

fruška gora

Izvor: Opanak, zanimljivedestinacije.info, Wikipedia

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име