GOSTIONICA U KOJOJ JE KARAĐORĐE PLATIO RAČUN SA DVE KUBURE: U Vršac došao radi novog ustanka, ubijen tri nedelje kasnije

0
1898

Karađorđe Petrović u Vršac je stigao 4. jula 1817…

Vršac je grad dobro poznat po njegovim slavnim stanovnicima, Paji Jovanoviću, Jovanu Steriji Popoviću, Vasku Popi… Međutim malo je onih koji znaju da je i ime Karađorđa vezano za ovaj grad, o čemu postoji, kako neki kažu, istinita legenda.

Karađorđe

Priča o pištoljima kojima je vođa Prvog srpskog ustanka Karađorđe Petrović navodno platio konačište u gostionici Štenger u Vršcu, već dva veka se prenosi sa kolena na koleno.

Legenda kaže da je Karađorđe u Vršcu boravio u ovoj gostionici, u kojoj je danas smeštena veterinarska stanica. Otišavši u žurbi, jer su se glasine o neznancu koji sa slugama boravi u gostioni brzo proširile varošicom i stigle do policije, Karađorđe je na stolu sobe u kojoj je boravio ostavio dve kubure, kao nadoknadu za račun koji u žurbi nije stigao da plati.

Pročitajte i  Tajna skrivena u pesmi "Ne lomite mi bagrenje": Svi misle da je o Kosovu, ali njeno značenje je dublje

Karađorđe

Kazuje se da je vlasnik gostionice, kada je saznao da je čuveni srpski vožd ubijen samo tri nedelje posle misterioznog boravka u Vršcu, svoj ugostiteljski objekat nazvao Dva pištolja i tako odao počast svom najvažnijem gostu.

O tome svedoče ovi podaci –

„Došli smo do podataka koji govore da je Karađorđe sa svojom svitom u Vršcu proveo sedam dana, nakon čega je otišo za Belu Crkvu, pa u Staru Palanku gde je skelom prešao u Srbiju. To su zaista realni podaci, koji se mogu proveriti u Letopisu Matice srpske iz 1935. godine, gde zaista stoji kao verodostojna priča i činjenice o Karađorđevom boravku u Vršcu.

karađorđe

On je boravio u zgradi današnje veterinarske stanice, gde je nekada bila gostionica. Tu je boravio u zatvorenoj kočiji u dvorištu i u izveštaju piše da je malo šetao po gradu kako ne bi bio primećen, dok su njegovi saradnici pokušavali da nađu ljude od poverenja koji će im pomoći da pređu u Srbiju. Zbog Karađorđeve posete, zgrada se nalazi pod zaštitom države kao spomenik kulture od izuzetnog značaja. Dugo je, međutim, bila prepuštena propadanju“, priča za portal „Južni Banat“ Vrščanin Zoran Vučetić.

Pročitajte i  Da li Srbi slave Božić kad treba? Naš Milutin Milanković dokazao je da je julijanski kalendar netačan, a Srbi mu ne veruju ni danas

KARAĐORĐE JE TAD HTEO DA POVEDE NOVI USTANAK, ALI JE UBIJEN POSLE SAMO TRI NEDELJE

Tragom ove legende došli smo i do validnih istorijskih činjenica, koje se mogu potvrditi iz dokumenata bečkog ratnog saveta. Karađorđe je u Vršac stigao po novom kalendaru 4.jula 1817. kada se vraćao iz Rusije u Srbiju, kako bi po dogovoru sa grčkim heteristima, zajednički podigli istovremeni ustanak za oslobođenje hrišćanskih naroda od Turaka. Boravak Karađorđa u Vršcu, osim po legendi o dva pištolja, ostaće upamćen i po još nekim istorijskim činjenicama

Pročitajte i  Knjige koje obavezno morate pročitati: 20 naslova srpskih pisaca za koje svako mora da zna

karađorđe

Iako iz dvorišta gostionice nije izlazio, kako bi ostao neprimećen, Karđorđe kao veliki hrišćanin i vernik nije izdržao i u nedelju, 7. jula po novom kalendaru, tačnije na Ivandan došao je u vršački Saborni hram Svetog Oca Nikolaja, i prisustvovao svetoj liturgiji. To je ujedno bila i jedna od poslednjih liturgija Karađorđa, jer je smo tri nedelje posle toga ubijen. Tako vršački Saborni hram ima jednu istorijsku težinu-kao mesto na kome je srpski vožd Karađorđe slušao jednu od poslednjih liturgija i molio se Bogu za slobodu srpskog naroda.

Prva srpska škola u Vršcu, osnovana sredinom osamnaestog veka, od 1929.g do 1946.g zvala se Državna narodna škola – Karađorđe.

Južni Banat

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime