Јован из села Врмџа (16) живи сам и не жели да напусти оронули дом: Иако је нову кућу добио од фондације жели да остане на селу, а хтео би само…

0
803
Фото: РТС принскрин видео

Јован Николић има 16 година, живи потпуно сам у неусловној кући без струје у селу Врмџа у околини Сокобање. Друштво брине о њему, али су несрећне породичне околности и односи учинили да му живот не буде лак. Не жели да буде хранитељској породици као и да живи у кући коју је његова породица раније добила од једне фондације.

Када дођете код Јована, морате да се запитате како у 21. веку време проводи један 16-годишњак. Потпуно сам, без струје и воде у кући.

Pročitajte i  Љубавна прича Десанке Максимовић као да је из најлепше бајке: "Удала сам се за онога кога је моје срце тражило, иако је сиромашан"

“Ујутру устанем, доручкујем, нахраним прасе и псе и после идем да радим. Са струјом је добро али кад нема струје, шта да радиш – ништа”, каже Јован.

Осим дуга за струју од 200.000 динара, отац, који је преминуо, оставио му је трошну кућу, недовршену шталу. Сестра се удала, а мајку, која их је давно напустила, Јован не помиње.

Фото: РТС принтскрин видео

Колико могу помажу му мештани и општина. Званично о њему брине сокобањски центар за социјални рад, али Јован не жели да оде из куће у Врмџи.

Pročitajte i  Максим Горки писао је из Врњачке Бање: „Срби су исто толико Руси колико и ми. Једини народ који зна да се бори за слободу...“

“Не бисмо желели да га силом негде смештамо, нико не може лицисама да га држи у хранитељској породици, јер као што сам каже: ‘одмах исте вечери, ја се враћам кући'”, прича Владимир Павловић из Центра за социјални рад у Сокобањи.

“Овде сам навикао, овде имам своје људе, увек ће да ми помогне свако, у свако време, имам где да радим овде у селу”, каже млади Јован.

Славиша Крстић из Врмџе каже за Јована да је добар дечак, послушан, дружељубив, дружи се са мештанима, одлази до комшија, помаже другима.

Pročitajte i  Вера Павладољска: Прва љубав Матије Бећковића којој је и посветио своју прву поему
Фото: РТС принтскрин видео

Животиње Јовану испуњавају дан, имао је и магаренце с којим је и зарађивао. Чини се да му оно највише недостаје.

“Док сам имао магаренце тада је било боље, са магаренцетом довезем сено, дрва”, жали се Јован.

Јовану се не види туга због самоће, живот га је научио да буде скроман, једино што је дечачки тврдоглав и не жели да напусти своју кућу.

Фото: РТС принскрин видео

(РТС)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име