Јединствена кафана у Србији: Гости плаћају пиће колико и кад имају, а јело је увек о трошку куће

0
929
Фото: Printscreen видео РТС

Кафана у Ђерекару, селу на источним падинама Копаоника, ради већ осам деценија. И то по јединственом принципу.

Њена врата никад се не закључавају. Када газда није ту, гости сами одређују рачун и оставе новац за пиће. Како кажу, то им је и биоскоп и позориште и сала за састанке.

Фото: Printscreen видео РТС
Фото: Printscreen видео РТС

Газда Ива је трећа генерација у породици Јанићијевић која има јединствену кафану у Србији. У њој гости плаћају колико и кад имају.

„Увек смо ту на услузи грађанима. Они сами знају кад треба да уђу, ако ја нисам ту они уђу, послуже се, угреју се, попију пиће, ставе пару. Овде се плаћа пиће, јело кад има, не плаћа се, значи овде је јело увек бесплатно, то је о трошку куће. То је неко наше старо правило“, објашњава Иван Јанићијевић, власник кафане у селу Ђерекаре.

Pročitajte i  Била је једна од НЕСТВАРНО ЛЕПИХ ЖЕНА са наших простора: Стекла светску славу, а због љубави са ОЖЕЊЕНИМ ПРЕДСЕДНИКОМ нашла се у центру планетарног скандала

Гости поштују поверење које је Ива изградио са њима, посебно што је у овој кафани све на принципу самопослуживања.

Саша Спасић из села Витоша каже да кад треба да се плати пиће, плате колико имају у џепу: „Ниједно пиће није одређено неком ценом него колико дамо, колико имамо код себе. И кад немамо што кажу, платиће нам Бог, тако и газда каже“.

Pročitajte i  Холивудске звезде православне вере: Ове светске звезде славе наш Божић
Фото: Printscreen видео РТС
Фото: Printscreen видео РТС

Осим путника намерника кафану у Ђерекару посећују и малобројни мештани из околних села за које је она центар свих дешавања.

„То нам је и биоскоп и позориште и све. Ми се ту окупљамо и онда размењујемо мишљења. Зимски периоди када су дуге зиме, играмо карте, грејемо ракију на фуруну и фактички ето тако се и дружимо“, прича Срећко Стевановић из села Ђерекаре.

Pročitajte i  ГОРШТАК ДАНЕ ДОБИО СТРУЈУ И НОВУ КУЋУ, АЛИ ПАКОСТ ЉУДИ ПОСЕБНО БОЛИ: Све се променило након рођења сина, Кристина ћути, њени љути

Миленко Гавриловић из оближњег села Влајковца каже да нема проблема ни када је кафана затворена: „Дешавало се много пута. Он (газда Ива) негде оде, али пањ је ту. Померимо пањ и завршимо пос’о сами“.

Фото: Printscreen видео РТС
Фото: Printscreen видео РТС

Оваква пословна политика, која делује невероватно, газда Иву никада није оставила на губитку. Посао од кога живи његова породица већ осам деценија, желео би да наставе и наредне генерације.

За РТС припремио Драгиша Стојановић

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име