Овако се пеку паприке у стану: Без дима и непотребног хаоса готово за час

0
1955
Фото: Јутјуб/принтскрин

Припрема зимнице се за многе домаћице свела на минимум, јер је све лакше набавити разно поврће и ван сезоне.

Ипак, у већини кућа се и даље оставља ајвар или барем печена паприка у замрзивачу. Она је погодна и за најразличитија јела, јер ћемо је додавати у сатараш, ђувеч или рататуј, а увек је добро решење за брзи доручак или вечеру.

Печење паприке уме да буде велики посао, нарочито зато што се испрља цела кухиња, а кућа данима мирише на дим. Најбоље решење би било – по старински – “смедеревац” у двориште, па се домаћица не презнојава, а паприке пеку истиха да се сачува што више витамина.

Kо год има терасу, може да организује савремену верзију овог посла и у граду.

Наравно, не мислимо да износите читав шпорет из кухиње, већ да набавите лагани електрични роштиљ који ћете укључити водећи рачуна о свим мерама безбедности.

Он, по правилу, има у дну дубљи суд налик плеху за печење који треба напунити хладном водом до ознаке произвођача.

Морате ово обавити док роштиљ још није укључен и стално водити рачуна да ниво воде не падне испод минималне границе.

На решетку ређајте опране и осушене паприке, па их пеците равномерно их окрећући тако да буду “опрљене” са свих страна.

Вода у суду под решетком драстично смањује појаву дима па се ни комшијама ни вама неће зацрвенети очи већ после петнаест минута ове кулинарске акције.

Такође, није неопходно да на пијаци бирате оне најравније (па и најскупље) паприке за печење, јер је решетка практичнија од равне плоче рингле или других типова роштиља. На њој се свака паприка испече, чак и она “квргава” и крива.

Kоначно, захваљујући испаравању воде, паприка ће задржати једрину и пуноћу чак и кад је испечете. Не заборавите, циљ није да јој “узмете душу” тиме што ћете је мрцварити док цела не изгори, већ само да опрљите кожицу како би се лепо и лако ољуштила за даљу припрему.

Паприке пакујте шерпу са дебелим дном, поклопите и преко поклопца ставите влажну кухињску крпу. Kад све буду печене, нека стоје у том суду док се не охладе довољно да можете да их љуштите или нељуштене пакујете у замрзивач.

Ако живите у стану без терасе, овакво печење на роштиљу се саветује само ако имате јак аспиратор, јер се интензивни мириси ипак шире. За вас је можда боље решење да паприке испечете у рерни.

Извор: Стил.Курир

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име