Лековита својства мушмуле: Мушки део популације нарочито ће ценити ово воће, а домаћицама откривамо изврсне рецепте

0
6993

Мушмула или дивља крушкица у Европи се гаји миленијумима, често се калеми на дуњу и крушку, а рађа исте године. Дрво може да порасте до седам метара, цвета крајем априла. Укусни плодови се беру у јесен, а некада и после првих мразева.

mušmula

Кад угњиле у остави, или кад их на дрвету захвати слана и мраз, постају меке и сочне и тада су најбоље за јело. Од мушмуле се праве мармелада, ликер и ракија, а мало је познато да мушмула има невероватно широку примену у народној медицини због својих изузетних лековитих својстава.

Осим плода користе се и цвет и лист, који се бере у пролеће. Суше се на ваздуху, кора дрвета се скида у пролеће или у јесен. Мушмула побољшава вид, јача јетру и бубреге, поправља крвну слику, отклања болове у леђима и коленима. Препоручује се и код вртоглавице, дијареје, инфекције усне дупље, чак и против импотенције.

Pročitajte i  ЦВЕТ НАСТАО ОД ЕВИНИХ СУЗА: Ђурђевак чува срце и доноси љубав и срећу

mušmula

У плоду има сахарозе, глукозе и левулозе, укупно до 20 одсто шећера, танина, пектина, органских киселина, пектина, смоле, слузи, ароматичних материја, витамин Ц и витамине Б1, Б2, Б3, Б6, ПП, јабукову, лимунску и винску киселину…

Ево како можете користити мушмулу за лечење неких обољења –

С обзиром на то да незрели плод мушмуле стеже слузокожу, може да за заустављање крварења из десни и спречи појаву афти у устима. Такође, подстиче рад пљувачних жлезда и желуца, због чега се посебно препоручује старијим особама. И семенке ове биљке су врло здраве, држе се у води док не набубре, а за то време ослобађају лековите састојке. Ова вода користи се као облога код повреда коже.

Pročitajte i  Отров који лечи срце и обнавља бешику: Можете је наћи на свакој ливади, а ево како се користи

mušmula

Препоручују се по две шоље чаја од мушмуле, дневно. Чај се спрема од супене кашике уситњених свежих мушмула и два децилитра воде. Плодови се прелију врелом водом, поклопе, оставе да одстоје сат времена, а затим се процеде. Код запаљенских процеса усну дупљу испирати неколико пута дневно.

Ево и два одлична рецепта за мушмулу као посластицу, а уједно и лек:

ЗИМСКИ “СЛАТКИШ” СА КАРАНФИЛИЋЕМ

МУШМУЛЕ се најлакше једу када се пресеку на пола и кашичицом извади садржај, а претходно се добро оперу. Не једу се брзо, сваки плод садржи пет крупних семенки. Не би требало претеривати са њима јер се тешко варе, а већа количина може да изазове дијареју. Да би дуже трајале, потребно је да буду у фрижидеру.

Pročitajte i  ЦВЕТ НАСТАО ОД ЕВИНИХ СУЗА: Ђурђевак чува срце и доноси љубав и срећу

Пропржене на путеру са додатком каранфилића представљају оригиналну посластицу у зимским данима. Такође, помешана пулпа мушмуле са умућеном заслађеном слатком павлаком представља занимљив и лековит мус за чланове породице, као и за изненадне госте.

mušmula

МАРМЕЛАДА

ЗА припрему мармеладе, оперите меке мушмуле и исеците на комаде. Затим их ставите у лонац, прелијте водом да огрезну и три часа кувајте на лаганој температури. Након тога процедите их кроз густу крпу и окачите преко ноћи изнад лонца да сав сок исцури. Садржај не притискајте да би мармелада остала бистра.

Новости

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име