Овако је волела Радмила Савићевић: Због љубоморе, правила је рупе на кулисама како би шпијунирала мужа на сцени

0
1259

Легендарна српска глумица Радмила Савићевић напустила нас је 8. новембра 2001. године. Поред бројних улога и богате каријере највише је остала упамћена по улогама бака и добронамерних, простодушних жена са села.

Њу је волела читава бивша Југославија, а она је целог живота волела само њега – колегу Божидара Савићевића. Та љубав била је толико јака до последњег дана да се данас може упоредити са романсама из најпознатијих светских романа и филмова.

Радмила Савићевић

Рођена је 1926. године у Крушевцу. Управо ту, на корзоу, као веома млада девојка упознала је годину дана старијег зубног техничара Божидара Савићевића и била је то љубав на први проглед. Ускоро су се венчали, а “бата Божа” је постао “њен човек”, како га је Рада увек ословљавала.

И Божидар је 1948. године почео да се бави глумом придруживши се Радмили која је играла још током Другог светског рата и тако је остало током целог живота – где је ишла она, ишао је и он. Божидар и Радмила глумили су прво у Крушевцу, па у Нишу и на крају у Београду.

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!

“Глумци су у свим варијантама били сиротиња. Не жалим се. Ја сам свој живот живела онако како сам хтела”, сећала се Радмила годинама касније.

Радмила је за Божидара говорила да је “изузетно леп човек”. Колеге и пријатељи причали су и да је знала да буде јако љубоморна. Новинарка РТС-а Наташа Мијушковић, којој је глумица била ујна, у књизи о Радмили Савићевић “Прва и последња” описала је како је то изгледало:

“Сећам се кад ми је причао како је Рада секла кулисе у Нишком позоришту јер је у то време била веома љубоморна. Он је био популаран и леп глумац, играли су заједно у многим представама, али кад би Божа имао сцену с неком младом и лепом колегиницом, ујна би пробушила кулисе и гледала шта ради на сцени, па би му после представе пребацивала како је могао мало мање да стеже у загрљај ту партнерку. Додуше, по њеној верзији, само је размицала кулисе, али он је тврдио да је правила рупе на њима како би имала бољи поглед на сцену. Била је невероватно духовита, имала је веома добро памћење и баш је била, што би у Црној Гори рекли: жена чо’ек. Жена лаф!”испричала је новинарка.

Pročitajte i  Ћирило и Методије су Словенима подарили писменост како би разумели хришћанску мисао

Радмила Савићевић

Живели су у складном и стабилном браку, а једина сенка над њиховом срећом била је чињеница да нису имали деце. Тако се, глумица која је славу стекла улогама мајки и бака, никада није остварила као родитељ. Да то надоместе, Радмила и Божидар сву децу су волели као да су њихова.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

И тако су, Радмила и Божидар живели у хармоничном браку “док их смрт није раставила”. Испоставило се – Радмилина.

Глумица је преминула 8. новембра 2001. Божидар ју је надживео за тек нешто више од годину дана. Умро је 25. јануара 2003. Данас почивају заједно на Новом гробљу у Београду у Алеји заслужних грађана.

Награду Добричин прстен Савићевић никада није добила, будући да јој, како је сама говорила, филмски критичари никада нису били наклоњени. Награду Жанка Стокић добила је тек 2003. постхумно.

Дневно.рс

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име