MOLITVA KAO ELEMENT HRIŠĆANSKOG ŽIVOTA: Pomolimo se i zahvalimo Bogu u porodično i lično ime

0
2558
Izvor: flickr

Molitva može biti zajednička, domaća (porodična) i lična molitva.

Zajedničke molitve predstavljaju bogosluženja u hramu, u kojima prisustvuju svi meštani jednog sela ili grada.

molitva

Porodična molitva

Svaki dom, svaka porodica, bi trebalo  da ima svoju domaću molitvu. Jer porodica predstavlja malu crkvu. Dobro bi bilo, kada bi se te domaće molitve održavale svako veče pre večere, ili, kada porodica polazi na spavanje, i svako jutro. Ali, ako ne svakog dana, obavezno je održavati domaću molitvu uoči nedelje i praznika.

Pročitajte i  Običaji na Blagu Mariju: Praznik posvećen ženama! Evo šta treba ispoštovati na ovaj dan

Porodična molitva se obavlja tako što domaćin stane pred ikonu pred kojom je domaćica već upalila kandilo, iza njega stanu svi ukućani. On se prekrsti, upali sveću, uzme kadionicu sa žarom, stavi malo tamjana, okadi najpre ikone, zatim sebe, svoje ukućane po stareštvu, i kadionicu predaje nekom mlađem koji kadi celu kuću. Onda domaćin ili neko od mlađih čita molitve iz molitvenika, ili odeljke iz Svetog pisma, ili one molitve koje zna napamet: Oče naš, Bogorodice Djevo, Presvjataja Trojice itd. Posle završene molitve domaćin govori: Nazdravlje molitva, a mlađi govore; Amin, Bože daj.

Pročitajte i  Tužna sudbina najškolovanije srpske domaćice: "Patin kuvar" i danas čuvaju mnoge kuće ne znajući kakvo blago poseduju

Lična molitva

Svaki hrišćanin ima i svoju ličnu, intimnu molitvu. Pre svakoga posla, pre i posle jela, uveče kad se leže i ujutro kad se ustaje, u nevolji i u dobru, uvek se treba prekrstiti i pročitati odgovarajuću molitvu, i iskreno, iz dubine duše, pomoliti se i zablagodariti Bogu.

 

Pravoslavni molitvenik, izvor: mikroknjiga.rs
Pravoslavni molitvenik izvor: mikroknjiga.rs

PROČITAJTE JOŠ: Šta bi sve trebalo da poseduje pravoslavna porodica

Pročitajte i  Napravite sami domaći kajmak: Originalni recept iz Užica za pravi specijalitet na vašem stolu

 

Protođakon Ljubomir Janković

svetosavlje.org

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime