Molovanje: Zaboravljena tehnika krečenja i ukrašavanja zidova prirodnim bojama

0
6337

Sezona molovanja započinjala je u proleće, pre prvih slava i Uskrsa, a završavala se u jesen. Ovaj stari zanat danas neguju u ponekim starim vojvođanskim kućama, dok su ga u ostalim odavno zamenile ukrasne tapete kao moderniji način dekorisanja doma.

U prošlosti su ljudi unutrašnjost i spoljašnjost kuće farbali, krečili gašenim krečom, najčešće samo belo ili su dodatkom boje u prahu dobijali različite boje. Preko kreča nanosili su gumenim valjkom boju i ocrtavali različite ukrase, cvetove, geometrijske oblike, formirajući ornamente koji se ponavljaju i daju svakoj prostoriji poseban izgled. Na taj način dobijao se izgled tapeta. Ponekad su zidovi bojeni u više boja ili nijansi iste boje, rađene su bordure u vidu venčića ili su samo iscrtavane trake četkicama koje su umakane u boju.

Pročitajte i  Svi živimo u zabludi i pevamo pogrešno! Ovo je pravi tekst pesme "Ide Mile Lajkovačkom prugom"

Za zidove su korišćeni valjci različite širine i muste. Oni su se nalazili na kazanu u kom su bila još dva metalna valjka koji su se okretali i prenosili boju na gumeni valjak.

Za bordure su se koristile “ulame“ kartoni, šabloni sa već izrezanim motivima. Oni su stavljani direktno na zid i premazivani četkom koja je umakana u boju. Sav pribor za molovanje kupovao se na pijacama i vašarima.

Imućnije kuće imale su salone sa najinteresantnije namolovanim zidovima i ukrasima posebno iscrtavanim četkicama.

Ovim poslom bavile su se uglavnom žene, molerke. Ovakav način ukrašavanja zidova danas je veoma redak, može se videti u ponekim starim vojvođanskim “švapskim” kućama, “etno“ kućama, kafanama i sl. iako su neki od ovih “moleraja“ bili prava mala remek dela.
Pročitajte i  Beograd: U decembru 2020. godine, čuveni vodič Mišelin otkriće koji je njihov izbor restorana u srpskoj prestonici

Opanak, narodnatradicija.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime