Nekad Milica, danas Mija! Ovo su najčešća imena u Srbiji za 2021. godinu

0
614
Foto: Jutjub/printskrin

Roditelji se uglavnom trude da deci daju što zanimljivija imena, koja sa sobom nose lepo značenje i simboliku, a niz je faktora koji utiču na njihovu odluku.

Najčešća imena u 2021. godini
Dok je nekima stalo da budu moderni i urbani, drugi poštuju tradiciju, a treći ime biraju tako da sačuvaju uspomenu na neki događaj ili voljenu osobu. Bilo kako bilo, odabir imena može biti težak poduhvat, a inspiriaciju roditelji često potraže i u knjigama, filmovima, serijama, na internetu

U 2021. godini u Srbiji su se najviše rađale devojčice sa imenom Mia i dečacim sa imenom Relja.

Pročitajte i  Narodni lek koji OBNAVLjA CEO ORGANIZAM: Jedna šoljica dnevno leči anemiju, bubrege, olakšava reumatske tegobe

Kada su devojčice u pitanju, spisak imena koja se roditeljima najviše sviđaju su Ema, Mila, Ela, Lara, Lina, Sofija, Hana, Ana, Lea i Natalija. A što se tiče dečaka, lista izgleda ovako – Mateo, Noa, Emil, Leon, Teo, Matija, Filip, Nikola, Danijel i Luka.

Najčešća imena u Srbiji
Inače, najčešća imena su Srbiji su Milica i Nikola.

Ime Milica je u drugoj polovini dvadesetog veka izgubilo popularnost stečenu pre Drugog svetskog rata. Ipak, devedesete su donele novi-stari trend, pa je Milica ponovo “zagospodarila” matičnim knjigama rođenih, u koje se to žensko ime i dalje upisuje više nego sva ostala.

Pročitajte i  Hrskav spolja, a mekan i sočan unutra! Jednostavan trik za najukusniji krompir ikad!

Popularnost imena Milica bila je nakratko poljuljana samo 1997. godine, kada je pijedestal preuzela Jovana, ali se već naredne godine sve vratilo na staro.

Sam kraj dvadesetog veka i prve godine novog milenijuma doneli su popularizaciju ženskih imena poput Anđela, Sara, Teodora i Anastasija. Na listi najčešćih muških imena od 1992. godine vodi Nikola, koji se pre toga bezmalo pola veka nije nalazio ni među deset najpopularnijih. Iz tog razloga, Nikola zauzima tek peto mesto na listi imena koja, prema podacima sa poslednjeg popisa stanovništva, nosi muška populacija u Srbiji.

Pročitajte i  Toliko mekani da se tope u ustima: Pužići sa suvim grožđem lako se prave, a potrebno vam je samo 1 jaje

U top 10 muških imena zadržala su se nekad veoma popularna imena kao što su Zoran i Goran, a mesto na listi rezervisano je i za tri “predratna” imena – Milan, Aleksandar i Dušan.

S druge strane, sve je manje roditelja koji svojoj deci daju ime Miodrag ili Milorad, dok su imena poput Luka, Stefan i Lazar u poslednjih četvrt veka doživela pravi bum.

Izvor: Magazin Novosti

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime