Некад Милица, данас Мија! Ово су најчешћа имена у Србији за 2021. годину

0
1014
Фото: Јутјуб/принтскрин

Родитељи се углавном труде да деци дају што занимљивија имена, која са собом носе лепо значење и симболику, а низ је фактора који утичу на њихову одлуку.

Најчешћа имена у 2021. години
Док је некима стало да буду модерни и урбани, други поштују традицију, а трећи име бирају тако да сачувају успомену на неки догађај или вољену особу. Било како било, одабир имена може бити тежак подухват, а инспириацију родитељи често потраже и у књигама, филмовима, серијама, на интернету

У 2021. години у Србији су се највише рађале девојчице са именом Миа и дечацим са именом Реља.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Kада су девојчице у питању, списак имена која се родитељима највише свиђају су Ема, Мила, Ела, Лара, Лина, Софија, Хана, Ана, Леа и Наталија. А што се тиче дечака, листа изгледа овако – Матео, Ноа, Емил, Леон, Тео, Матија, Филип, Никола, Данијел и Лука.

Најчешћа имена у Србији
Иначе, најчешћа имена су Србији су Милица и Никола.

Име Милица је у другој половини двадесетог века изгубило популарност стечену пре Другог светског рата. Ипак, деведесете су донеле нови-стари тренд, па је Милица поново “загосподарила” матичним књигама рођених, у које се то женско име и даље уписује више него сва остала.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Популарност имена Милица била је накратко пољуљана само 1997. године, када је пиједестал преузела Јована, али се већ наредне године све вратило на старо.

Сам крај двадесетог века и прве године новог миленијума донели су популаризацију женских имена попут Анђела, Сара, Теодора и Анастасија. На листи најчешћих мушких имена од 1992. године води Никола, који се пре тога безмало пола века није налазио ни међу десет најпопуларнијих. Из тог разлога, Никола заузима тек пето место на листи имена која, према подацима са последњег пописа становништва, носи мушка популација у Србији.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

У топ 10 мушких имена задржала су се некад веома популарна имена као што су Зоран и Горан, а место на листи резервисано је и за три “предратна” имена – Милан, Александар и Душан.

С друге стране, све је мање родитеља који својој деци дају име Миодраг или Милорад, док су имена попут Лука, Стефан и Лазар у последњих четврт века доживела прави бум.

Извор: Магазин Новости

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име