Stari most koji važi za najlepši u Srbiji: Nekada je imao važnu ulogu, a danas malo ko za njega zna

0
3090

Smešten je na trasi starog putnog pravca koji je povezivao Ljuboviju i Pecku, a na osnovu njegovih karakteristika, smatra se da je mogao nastati tokom 16. veka.

U netaknutoj prirodi na putu kojim su nekada karavani stizali do Valjeva, svojom lepotom i gracioznošću izdvaja se Latinska ćuprija. A kada se pogleda ispod mosta dah zastaje od Ljuboviđe koja se ovde preliva u svoj svojoj lepoti.

Pročitajte i  Pileće pljeskavice sa povrćem: Ručak gotov za tren, a prilog vam nije ni potreban

Rimski mostovi na prostoru Srbije koji su odoleli vekovima

– Naziv Rimski most ili Latinska ćuprija je zato što je most postojao za vreme Rimskog carstva, tako da je oduvek reka Ljuboviđa bila reka koja je spajala dve teritorije – opštinu Osječina i drugu stranu koja danas pripada opštini Ljubovija – kaže za „150 minuta“ Svetozar Gačić, direktor TO „Podgorina“.

Pročitajte i  Trojica sinova vojvode Mišića: Tragična sudbina junaka, potomaka velikog vojvode

Umela je pastrmka da odabere gde će da se mresti, ali i stanovnici ovog kraja u 16. veku gde će da pređu na drugu stranu. A druga strana nekada je bila veza sa provincijama Rimskog carstva, kasnije sa Bosnom, a danas između dve opštine.

Most je građen u obliku luka od kamena, a umesto maltera, upotrebljeno je rastopljeno olovo iz rudnika koji su se nalazili u blizini.

Pročitajte i  Zaboravljeni snimak Tita: Pogledajte kako Maršal kuka i jauče od bolova
Vikipedija

Od 1983. godine Rimski most nalazi se pod zaštitom Republike Srbije kao spomenik kulture od velikog značaja. Nakon toga rađene su rekonstrukcije, a poslednja 2016. godine da bi danas svako ko prođe ovuda bar na tren zastao i uživao u krajoliku.

B92/Vikipedija

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime