Stari most koji važi za najlepši u Srbiji: Nekada je imao važnu ulogu, a danas malo ko za njega zna

0
2176

Smešten je na trasi starog putnog pravca koji je povezivao Ljuboviju i Pecku, a na osnovu njegovih karakteristika, smatra se da je mogao nastati tokom 16. veka.

U netaknutoj prirodi na putu kojim su nekada karavani stizali do Valjeva, svojom lepotom i gracioznošću izdvaja se Latinska ćuprija. A kada se pogleda ispod mosta dah zastaje od Ljuboviđe koja se ovde preliva u svoj svojoj lepoti.

Pročitajte i  Njegov uspeh ponovljen je tek 100 godina kasnije! Ovo je bio PRVI SRBIN na Olimpijadi - Nije mu bilo ravnog!

Rimski mostovi na prostoru Srbije koji su odoleli vekovima

– Naziv Rimski most ili Latinska ćuprija je zato što je most postojao za vreme Rimskog carstva, tako da je oduvek reka Ljuboviđa bila reka koja je spajala dve teritorije – opštinu Osječina i drugu stranu koja danas pripada opštini Ljubovija – kaže za „150 minuta“ Svetozar Gačić, direktor TO „Podgorina“.

Pročitajte i  Bugari ga poštuju i slave, a Srbi ga zaboravili: Mošti srpskog vladara toliko su moćan simbol da ne dozvoljavaju njihov prenos u Srbiju

Umela je pastrmka da odabere gde će da se mresti, ali i stanovnici ovog kraja u 16. veku gde će da pređu na drugu stranu. A druga strana nekada je bila veza sa provincijama Rimskog carstva, kasnije sa Bosnom, a danas između dve opštine.

Most je građen u obliku luka od kamena, a umesto maltera, upotrebljeno je rastopljeno olovo iz rudnika koji su se nalazili u blizini.

Pročitajte i  Najgospodskija među gradskim pijacama: Nema ko u Beogradu ne zna gde svi putevi Vračara vode
Vikipedija

Od 1983. godine Rimski most nalazi se pod zaštitom Republike Srbije kao spomenik kulture od velikog značaja. Nakon toga rađene su rekonstrukcije, a poslednja 2016. godine da bi danas svako ko prođe ovuda bar na tren zastao i uživao u krajoliku.

B92/Vikipedija

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime