Stari most koji važi za najlepši u Srbiji: Nekada je imao važnu ulogu, a danas malo ko za njega zna

0
1665

Smešten je na trasi starog putnog pravca koji je povezivao Ljuboviju i Pecku, a na osnovu njegovih karakteristika, smatra se da je mogao nastati tokom 16. veka.

U netaknutoj prirodi na putu kojim su nekada karavani stizali do Valjeva, svojom lepotom i gracioznošću izdvaja se Latinska ćuprija. A kada se pogleda ispod mosta dah zastaje od Ljuboviđe koja se ovde preliva u svoj svojoj lepoti.

Pročitajte i  Preterana briga nije dobra! Vladeta Jerotić dao je objašnjenje za to i SIGURNO vam se NEĆE dopasti!

Rimski mostovi na prostoru Srbije koji su odoleli vekovima

– Naziv Rimski most ili Latinska ćuprija je zato što je most postojao za vreme Rimskog carstva, tako da je oduvek reka Ljuboviđa bila reka koja je spajala dve teritorije – opštinu Osječina i drugu stranu koja danas pripada opštini Ljubovija – kaže za „150 minuta“ Svetozar Gačić, direktor TO „Podgorina“.

Pročitajte i  Spremite paprike za zimu na tradicionalni vranjanski način

Umela je pastrmka da odabere gde će da se mresti, ali i stanovnici ovog kraja u 16. veku gde će da pređu na drugu stranu. A druga strana nekada je bila veza sa provincijama Rimskog carstva, kasnije sa Bosnom, a danas između dve opštine.

Most je građen u obliku luka od kamena, a umesto maltera, upotrebljeno je rastopljeno olovo iz rudnika koji su se nalazili u blizini.

Pročitajte i  Običaji na Krstovdan: Veruje se da ljudi rođeni na ovaj dan nose jedno posebno obeležje
Vikipedija

Od 1983. godine Rimski most nalazi se pod zaštitom Republike Srbije kao spomenik kulture od velikog značaja. Nakon toga rađene su rekonstrukcije, a poslednja 2016. godine da bi danas svako ko prođe ovuda bar na tren zastao i uživao u krajoliku.

B92/Vikipedija

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime