Римски мостови на простору Србије: Вишевековно благо за које ни не знамо да постоји у нашој земљи

0
6341

На простору Србије налазило се некада мноштво римских мостова, од којих је сигурно најимпозантнији био Трајанов мост. Многи од њих, попут Трајановог, нису одолели вековима. Међутим, данас се издвајају ова 4 моста која се од памтивека називају римским, иако се сматра да су неки настали за време Османлија.

Сви су грађени на исти начи, “римским” стилом – камени лукови који спајају стубове. Такве данас, као део археолошког блага, имамо у Ивањици, Љубовији, Ђаковици и Вучитрну.

RIMSKI MOSTOVI

Латинска ћуприја или Стари камени мост – Успешно одолева зубу времена и поносно стоји над чистом, планинском реком Љубовиђом, док га као бисер са околних страна чувају оштре стене и планине. На њега можете набасати ако кренете некадашњим караванским путем према Ваљеву, у близини села Доња Оровица, код Љубовије. Смештен је на траси старог путног правца који је повезивао Љубовију и Пецку, а на основу његових карактеристика, сматра се да је најпре могао настати током XVI века. Основни радови на његовој санацији су обављени 1985. године, а од 1983. године се налази под заштитом Републике Србије, као споменик културе од великог значаја.

Направљен је од тзв. трпанца, са зидовима од кречњака и сводом од тесаних комада сиге. Ширина његовог коловоза, направљеног од калдрме, износи 3.4 метра, док је данас његова ограда у целини уништена, тако да нема елемената за њену реконструкцију.

Војиновића мост –  Мост који је изграђен у 14. веку и најстарији је камени мост у Србији. Налази се у Вучитрну и некада је ишао преко Ситнице али је она променила свој ток па се данас мост налази у сред Вучитрна. Потиче са краја XVI или почетка XV века, а према народном предању подигли су га браћа Војиновићи, које епска песма помиње као сестриће цара Душана.

rimski mostovi

Сам мост је подигнут да би премостио Ситницу, на траси караванског пута који је повезивао Дубровник са Скопљем, а направљен је од, наизменично ређаног, правилно тесаног, камења црвене и сиве боје. Дугачак је преко 135 метара са девет лукова, док је ширина његовог коловоза готово 5 метара.

На мосту, и поред потребе за тим, нису обављани конзерваторски радови, а данас се налази под заштитом Републике Србије, као споменик културе од изузетног значаја. После завршетка НАТО агресије на СРЈ у јуну 1999. године и доласка КФОРа и УНМИКа на Косово и Метохију, мост и његови лукови се користе као својеврсне гараже за све врсте возила (од запрежних кола и трактора до аутомобила и аутобуса), али и за бацање и спаљивање смећа.

Римски мост Куманица – Налази се у близини Ивањице у селу Куманица на реци Моравици. Данас је ово само пешачки мост, док у османлијско доба није било необично видети теретна кола на овом мосту. Не зна се ко и када га је направио. Импозантан, бајковит и нестварно леп лежи заборављен и зарастао у шуму и коров. Наравно, да је у питању нека друга држава, мало свеснија што се тиче оваквих ствари, знала би за Куманицу цела земља; овако, не зна готово нико.

rimski mostovi

Широк је 2,4 метра, дугачак 14 метара, а висок око 4 метра. Највећи део моста саграђен је од плочасто ломљеног камена, тачније – од крупних плочастих комада шкриљасте стене које у околини има у изобиљу. Верује се да је зидан у више раздобља.

Терзијски мост –  Камени мост преко реке Рибник изграђен је у 15. веку док је данашњи изглед добио у 18. веку. Налази код села Бистражина, недалеко од Ђаковице и представља изузетно значајан пример старе мостоградње сачуване у Србији. Подигнут је преко реке Рибник, вероватно крајем XV века, да би свој данашњи изглед добио у XVIII веку, када је значајно преправљен средствима терзијског еснафа из Ђаковице, по чему је и добио име. Мост се данас налази под заштитом Републике Србије, као споменик културе од изузетног значаја.

rimski mostovi

ОПАНАК

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име