Rimski mostovi na prostoru Srbije: Viševekovno blago za koje ni ne znamo da postoji u našoj zemlji

0
4688

Na prostoru Srbije nalazilo se nekada mnoštvo rimskih mostova, od kojih je sigurno najimpozantniji bio Trajanov most. Mnogi od njih, poput Trajanovog, nisu odoleli vekovima. Međutim, danas se izdvajaju ova 4 mosta koja se od pamtiveka nazivaju rimskim, iako se smatra da su neki nastali za vreme Osmanlija.

Svi su građeni na isti nači, “rimskim” stilom – kameni lukovi koji spajaju stubove. Takve danas, kao deo arheološkog blaga, imamo u Ivanjici, Ljuboviji, Đakovici i Vučitrnu.

RIMSKI MOSTOVI

Latinska ćuprija ili Stari kameni most – Uspešno odoleva zubu vremena i ponosno stoji nad čistom, planinskom rekom Ljuboviđom, dok ga kao biser sa okolnih strana čuvaju oštre stene i planine. Na njega možete nabasati ako krenete nekadašnjim karavanskim putem prema Valjevu, u blizini sela Donja Orovica, kod Ljubovije. Smešten je na trasi starog putnog pravca koji je povezivao Ljuboviju i Pecku, a na osnovu njegovih karakteristika, smatra se da je najpre mogao nastati tokom XVI veka. Osnovni radovi na njegovoj sanaciji su obavljeni 1985. godine, a od 1983. godine se nalazi pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaja.

Pročitajte i  Običaji na Krstovdan: Veruje se da ljudi rođeni na ovaj dan nose jedno posebno obeležje

Napravljen je od tzv. trpanca, sa zidovima od krečnjaka i svodom od tesanih komada sige. Širina njegovog kolovoza, napravljenog od kaldrme, iznosi 3.4 metra, dok je danas njegova ograda u celini uništena, tako da nema elemenata za njenu rekonstrukciju.

Vojinovića most –  Most koji je izgrađen u 14. veku i najstariji je kameni most u Srbiji. Nalazi se u Vučitrnu i nekada je išao preko Sitnice ali je ona promenila svoj tok pa se danas most nalazi u sred Vučitrna. Potiče sa kraja XVI ili početka XV veka, a prema narodnom predanju podigli su ga braća Vojinovići, koje epska pesma pominje kao sestriće cara Dušana.

rimski mostovi

Sam most je podignut da bi premostio Sitnicu, na trasi karavanskog puta koji je povezivao Dubrovnik sa Skopljem, a napravljen je od, naizmenično ređanog, pravilno tesanog, kamenja crvene i sive boje. Dugačak je preko 135 metara sa devet lukova, dok je širina njegovog kolovoza gotovo 5 metara.

Pročitajte i  Zbog ovog vica o Titu završila na Golom otoku: Mlada novinarka prošla kroz pakao zbog šale o Maršalu

Na mostu, i pored potrebe za tim, nisu obavljani konzervatorski radovi, a danas se nalazi pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od izuzetnog značaja. Posle završetka NATO agresije na SRJ u junu 1999. godine i dolaska KFORa i UNMIKa na Kosovo i Metohiju, most i njegovi lukovi se koriste kao svojevrsne garaže za sve vrste vozila (od zaprežnih kola i traktora do automobila i autobusa), ali i za bacanje i spaljivanje smeća.

Rimski most Kumanica – Nalazi se u blizini Ivanjice u selu Kumanica na reci Moravici. Danas je ovo samo pešački most, dok u osmanlijsko doba nije bilo neobično videti teretna kola na ovom mostu. Ne zna se ko i kada ga je napravio. Impozantan, bajkovit i nestvarno lep leži zaboravljen i zarastao u šumu i korov. Naravno, da je u pitanju neka druga država, malo svesnija što se tiče ovakvih stvari, znala bi za Kumanicu cela zemlja; ovako, ne zna gotovo niko.

Pročitajte i  Srpski vladar iz senke o kom se danas vrlo malo zna: Nosio je i mač i mantiju, i bio desna ruka kralja Milutina

rimski mostovi

Širok je 2,4 metra, dugačak 14 metara, a visok oko 4 metra. Najveći deo mosta sagrađen je od pločasto lomljenog kamena, tačnije – od krupnih pločastih komada škriljaste stene koje u okolini ima u izobilju. Veruje se da je zidan u više razdoblja.

Terzijski most –  Kameni most preko reke Ribnik izgrađen je u 15. veku dok je današnji izgled dobio u 18. veku. Nalazi kod sela Bistražina, nedaleko od Đakovice i predstavlja izuzetno značajan primer stare mostogradnje sačuvane u Srbiji. Podignut je preko reke Ribnik, verovatno krajem XV veka, da bi svoj današnji izgled dobio u XVIII veku, kada je značajno prepravljen sredstvima terzijskog esnafa iz Đakovice, po čemu je i dobio ime. Most se danas nalazi pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

rimski mostovi

OPANAK

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime