NAJPOPULARNIJA ŽENSKA IMENA U SRBIJI: Danas su naročito u trendu što kraća ženska imena, ali i stara hrišćanska

Ženska imena u Srbiji koja se najčešće koriste danas raznovrsna su i razlikuju se idući od severa Srbije ka jugu.

Ime za devojčicu koje je sa trona skunulo Milicu, danas je Dunja. A česta su i Lena i Maša. Radmilu, Ljiljanu i Vesnu zamenila su imena Ana, Nina, Teodora…

ženska imena u Srbiji
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u najpopularnija imena za devojčice u Srbiji spadaju Milica, Anđela i Teodora, i to u proteklih dvadesetak godina. Kao što vidimo iz spiska, prednjače hrišćanska imena latinskog i grčkog porekla, kao i biblijska starohebrejska imena.

Danas su naročito u trendu što kraća i neobičnija ženska imena. Roditelji ponekad biraju i imena za koja smatraju da se lako izgovaraju u celom svetu, tako da će deca moći da se prilagode gde god da odu.

ženska imena u Srbiji
U Beogradu je proteklih godina rođeno najviše Sofija, a prema podacima Gradskog zavoda za informatiku i statistiku, u poslednjih pet godina deci su najčešće davana još imena Dunja, Milica i Lena.

Tokom proteklih pet godina retka imena bila su Elena, Iva i Helena. U Beogradu živi i nekoliko dečaka i devojčica koji su ime dobili po srpskih rekama ili nekim vrstama ptica.

Koja imena su najčešće zastupljena u poslednje vreme na jugu, a koja na severu Srbije?

U prošloj godini, Novosađani su devojčicama najčešće davali imena Dunja, Maša, Sara, Nađa, Mina, Neda, Lana, Mila, Lena i Nevena, a matičari primećuju da se uglavnom biraju kraća ženska imena.

ženska imena u srbiji
“Prethodnih godina, ponavljala su se i imena Dunja, Jelena, Dragana, a Milica je ime za sva vremena. Ime Milica aktuelno je više od deset godina”, objašnjava za “Blic” Biljana Dragin, načelniča matičarske službe u Novom Sadu.

Kod Nišlija su popularna i imena Sofija, Sara, Dunja, Una, Ena, Maša i Jana.

Izvor: Blic/YuMama