Најбоља млада фрулашица Србије: Кад Неда засвира фрулу настаје чаролија

0
1646

Деветнаестогодишња Неда Николић тренутно важи за најбољег младог фрулаша Србије, а то је и потврдила наступом на Сабору фрулаша у Прислоници 2016. године, где је одржала мини концерт и била члан жирија у категоријама младих фрулаша. Исте године освојила је и прво место на светском такмичењу Internet music competition у категорији традиционалних инструмената, где је добила највеће оцене академика из Молдавије и Израела.

Ове године завршила је Средњу музичку школу „Стеван Мокрањац“ у Краљеву, где је проширила свој спектар инструмената са фруле, флауте и клавира на остале народне инструменте.

Иза ње су успеси на светским такмичењима, а испред – светла будућност захваљујући њеном таленту да фрулом, приметио је то и Бора Дугић, спаја небо и земљу.

неда николић

Фрула је, наизглед прост, мали, стари инструмент који људи често везују за Србију. Заправо свака држава има своју „фрулу“, из које су касније настајали бројни инструменти. Седам рупа, у парчету дрвета од 70 грама, ствара мелодијски вртлог.

– Треба само бити довољно спретан и паметан и знати поиграти се са тим. Од најпростијих пастирских мелодија до Моцарта и Бетовена, све је могуће извести, иако то тако можда не изгледа – тврди наша најбоља млада фрулашица Неда Николић.

Префињене црте лица, мио поглед, дуги прсти који стварају музичку магију на фрули, можда најбоље описују ову још готово девојчицу, која се тек спрема да рашири крила за велики музички свет. О њој ћете, будите сигурни, тек читати дивне приче.

неда николић

Неда је фрулу почела да свира са тринаест година.

– Свако бира свој пут, а ја сам на свој случајно наишла и данас га се држим, иако стално наилазим на препреке и скретнице. Од обичне блок флауте у основној школи, моје “свируцкање” по кући је изазвало мог тату да ми понуди фрулу. Не знајући у потпуности шта је то и у шта се упуштам, пристала сам. Заправо, нико није могао да зна да је тај прост одговор „хоћу“ био прекретница и позив мог животног пута – присећа се Неда.

Прве часове фруле је похађала код Добривоја Доце Тодоровића, што ју је довело до прве награде на Сабору фрулаша у Сопоту, где је освојила Плакету свеукупног победника. Касније те 2011. године је снимила и први ЦД и одржала први солистички концерт у Музичкој школи „Коста Манојловић“ у Смедереву. Друга награда је била на највећем сабору у Србији, Сабору фрулаша у Прислоници, где је однела прво место у категорији јуниора. Од тада се наставља низ наступа на разним манифестацијама и фестивалима широм Србије и света.

– Захваљујући музици упознала сам невероватне људе, земље, стилове, музике… У знак захвалности, својим свирањем и достигнућима се трудим да баш њу, нашу српску фрулу, представим другим народима и културама. За њу треба чути, њу треба чути и видети. Уз подршку блиских људи, стручних људи и колега никада не бих достигла овај ниво и стекла ово знање. Одужићу се тиме што ћу наставити да идем својим датим путем и чувати фрулу у нади да ће се наша традиција одржати с колена на колено, као и до сад.

Као ученица маестра Боре Дугића својом љубављу и посвећеношћу према музици је задобила и место у његовој књизи „Трактат о фрули“.

неда николић

Била је гост многих концерата под покровитељством РТС-а, а почасни гост је била на концерту нашег и светског великог уметника Слободана Тркуље. Гостовала је на многим домаћим и страним телевизијама и радијима. Држала је концерте у Швајцарској, САД-у и Русији. Свирала је на највећим домаћим сценама као што су Коларчева задужбина, Дом синдиката, Руски дом, Палата Србије…

До краја године ће изаћи и први заједнички CD Неде и њеног колеге и композитора Вељка Ненадића под називом „Игра за фрулу и клавир“ у издању World music асоцијације Србије.

Извор и фото: nedanikolic.com, krug.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име