Сутра славимо Светог Мрату: Срби обележавају и култ вука, а да би се светац умилостивио ПОШТУЈУ СЕ ОВИ ОБИЧАЈИ!

0
5672
Фото: Википедија

Српска православна црква и њени верници 24. новембра славе Светог краља Стефана Дечанског, односно Мратиндан.

Стефан Дечански у историји је остао запамћен као најтрагичнији српски краљ, будући да је страдао и од оца и од сина.

Отац Стефана Дечанског био је један од најозлоглашенијих краљева наше историје, краљ Милутин. Након што је Стефан, потпомогнут властелом, подигао буну против свог оца, овај је наредио да га ослепе.

При ослепљењу, легенда каже, јавио му се Свети Никола у храму на Овчем пољу и показао му његове очи рекавши: Стефане, не бој се, ево твојих очију на моме длану, у своје време ја ћу тих их вратити.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Пет година је провео у Цариграду као заточеник у манастиру Сведржитеља, а својом мудрошћу, подвигом, кроткошћу, благочешћем, тпељивошћу и благодушноћу Стефан је придобио не само све монахе него и цео Цариград. Након пет година поново му се јавио Свети Никола рекавши му: Дошао сам да испуним своје обећање.

Након тога, легенда каже, Стефан је прогледао и у част овог светитеља подигао храм Дечански, једно од дивних дела византијске уметности и један од најзнаменитијих споменика негдашњег српског благочешћа.

Дан Светог мученика Стефана Дечанског црно је слово у календару српске православне цркве. Заветни је дан за све оне који болују од очних болести.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Овим празником означава се почетак зимског периода код нас, о чему сведочи и изрека “Свети Мрата, снег до врата”.

У Србији постоје многи обичаји који се везују управо за прослављање овог свеца.

По једном, на Мратиндан су Стари Словени славили култ вука који је истовремено моћан противник и заштитник од демона.

Тако је настало веровање да 24. новембра Свети Мрата сазива све вукове и одређује им колико оваца од којег домаћина смеју да поједу те зиме тако да никоме не нанесу превелику штету.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Данас се завршава период Вучијих дана, који је почео на Ђурђиц.

У овим данима ништа се не даје из куће, не преде се вуна и ништа се не пере. Кројачи и обућари одмарају, а жене не раде ручне радове. Код старијих људи постоји веровање да, уколико Мратиндан падне у магловито време, зима ће бити променљива. У случају ведрог дана, зима ће бити мразовита и љута.

На овај дан, прославља се и празник Светог мученика Мине.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име