Обичаји на Свету Петку: Само на ОВАЈ начин призваћете у помоћ велику светитељку

0
17539
Фото: Autor: Original uploader was Svik at bg.wikipedia - Transferred from bg.wikipedia, Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4025246

Српска православна црква и њени верници сутра обележавају празник Преподобне мати Параскеве – у народу познат као Света Петка.

Дан њеног упокојења обележен је подебљаним црним словом и представља не само велики хришћански празник, већ и једну од најраширенијих крсних слава у српском народу, а многи верници је сматрају својом заштитницом (посебно жене, деца и стари) и славе као преславу (другу крсну славу) по свим славским обичајима.

Ова славна и код Срба веома поштована светитељка је заштитница жена, која је помагала болесне и сиромашне. Верници јој се обраћају молитвом за помоћ и спас од болести и других животних невоља. Поред храмова Свете Петке често се налазе извори лековите воде коју људи узимају верујући да ће им залечити ране и заштитити их од болести.

Колико данас знамо о животу ове светитељке

Крајем 10. и почетком 11. века, пре поделе хришћанства, живела је Света мати Параскева. Рођена је у Епивату, код Калитракије у Малој Азији, а према записима српског светог владике Николаја Велимировића, пореклом је Српкиња. На иконама је представљена у монашкој одећи са крстом у руци, јер је водила строг монашки, пустињски испоснички живот.

Много година је провела у пустињи, у испосништву, када јој се јавио анђео и усмерио је да шири Христову веру. У доба позне старости послушала је глас анђела, оставила пустињу и вратила се у Епиват. Ту је поживела још две године у непрестаном посту и молитви.

Преподобну мати Параскеву прославила су и многобројна чуда која је, како кажу веровања, учинила после упокојења, а према речима верника чини их и дан данас.

Након што се, према предању, светитељка у сну јавила неком Георгију и Јефимији, хришћани из Епивата пронашли су њене мошти и пренели их у храм Светог Петра и Павла. Њене чудотворне мошти преношене су од тада много пута. У Цариград, па у Трново, а онда су опет враћене у Цариград, па одатле у Београд. Сада се њене мошти налазе у румунском граду Јашију.

На гробу Свете Петке, како каже легенда, догађала су се разна чудеса. Поред њених моштију у Јашију верници се највише моле за исцељења од разних болести, спас од опасности, ратова, сурове смрти…

Обичаји које морате испоштовати на њен дан!

Света Петка се верницима, према бројним прикупљеним сведочанствима, јавља ноћу у сну, али и на јави, при чему је најчешће виде као “жену у црном плашту” (док се Молдовласима јавља чешће у белој одећи). Преподобна Мати Параскева их обично теши и блажи ако јој указују поштовање и посећују њену цркву. Понекад им доноси вести о оздрављењу, али иступа и као весник пропасти и опомиње што крше пост петком или што раде недељом.

Иако није црвено слово, Света Петка Трнова је веома поштована у православној вери и нарочито код Срба. Због тога данас не ваља радити тешке кућне послове, али ни месити хлеб, прати веш или се бавити ручним радовима.

Ова светитељка се јавља и упозорава своје вернике углавном кроз снове. Свету Петку, на њен дан, 27. октобра многи призивају у помоћ, палећи тамјан и заливајући славски хлеб црвеним вином, помињући у молитвама Петковицу или Пејчиндан. Потом попију воду сакупљену с извора уз манастире посвећене њој. Та се вода назива аџијазма.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име