Отац Аца, Божји човек: Због српског свештеника из Чикага и муслимани прелазе у православље

0
3138
Фото: Јутјуб/принтскрин/Serbian News USA

Отац Александар Петровић, илити отац Аца, како га од миља зову његови парохијани у цркви Светог Стефана Дечанског у Чикагу, није обичан свештеник.

Он је уједно и најбољи пријатељ многих парохијана који долазе у његову цркву, Срба који живе далеко од свог завичаја, али и оних који никада у животу нису били у Србији.

Отац Аца се пита за савет по питању духовних, али и породичних ствари, као поносном оцу петоро деце. Њему се поверавају тајне и траже одговори на питања, а после сваке молитве и литургије отегне се ред оних који би с њим желели да разговарају.

Pročitajte i  Срећан је само онај ко у срцу има љубав: Патријарх Порфирије пожелео ђацима срећан почетак школске године

Иако му је првобитна намера била да се након студија у Америци врати у Србију, каже да је Бог за њега имао друге планове.

– За нас је само да пратимо тај пут који нам је намењен. Кад год сам био у ћорскокаку, пустио сам Бога да ме води – прича отац Аца за јутјуб канал Serbian News US.

Америка важи за обећану земљу у којој је лако обогатити се, међутим, отац Аца каже да је то једна земља која вапи за православљем.
– Они нама завиде што смо имали прилику да се родимо као православци. Одушевљава их тај приступ и директан живи однос са Богом. Наша вера није само нека доктрина, то је начин живота. Непосредни одонс са богом у нашој вери представља реципрочан однос са богом – наводи отац Aца.

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!

– Има разних људи који су дошли са разноразних страна који су одушевљени лепотом православља. Има разних људи. Занимљиво је то што је у нашем храму литургија искључиво на српском, матерњем језику, a људи који не говоре наш језик стоје све време на светој литургији, јер слушају, а не разумеју речи, па желе да макар то буде њихова жртва. Они осећају присуство Бога, они који долазе на литургију осећају приосуство бога, срцем осећају. Има неких људи из свих могућих религија, чак и оних који су дошли из ислама и крстили се и примили нашу веру – каже отац Аца.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Цео интервју погледајте у видео снимку испод.

Извор: Serbian Times/АУТОР: Антоније Kовачевић ВИДЕО: Саша Лукић

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име