Отворена сезона свињокоља: Дуга традиција спремања меса за зиму, али и забаве уз по коју чашицу

Таман кад домаћице заврше спремање зимнице, последњи дани новембра резервисани су код домаћина за припрему меса за зиму. Широм Србије ових дана почиње сезона свињокоља. За ветеринарске заводе ово је доба највећег посла, а за домаћине и њихове помоћнике – доба забаве уз рад и по коју чашицу.

sezona svinjokolje

Уочи новембарске светковине која се и данас понегде поштује у Србији, негује се обичај свињокоља. Није то ни налик празновању као што је било за време Дана бивше републике 29. новембра, али се суштина није променила.

На свињокољи се окупља ужа и шира родбина, пријатељи, комшије… Почиње се рано изјутра, а завршава у касне вечерње сате. Праве се разни месни специјалитети, уз паузу за по чашицу – две, па онда ред приче и шале, па опет ред рада и тако у круг.

Pročitajte i  Само за искусне куваре и куварице: Рибљи паприкаш са севера Бачке

Неки су остали верни старинском начину припреме, па се обично одлучују да уместо плином и бренером свиње “прље” сламом и ватрицом, јер сматрају да је тако укусније, јефтиније и брже. Неко се одлучује за домаћу сорту беле свиње, а у Војводини домаћини често бирају мангулицу, јер њено месо сматрају квалитетнијим и здравијим.

Pročitajte i  Боља него француска: Војвођански рецепт за гушчију паштету

sezona svinjokoljeПрави се све, од сланине и шунке, до крвавице, џигерњаче, мушнице, мајушке, белолучне кобасице, кулена, шваргле, кавурме… Чварци и маст захтевају више времена, па је за њих потребна тиха ватра и константно мешање да не би загорели. Како би били што руменији, у њих обично мајстори свињокоље сипају мало млека.

Pobednička ekipa prošlogodišnje šidske kobasicijade i svinjokolje

Свршетак свињокољског дана обично дочека касно вече. Тада се весело друштво обично почасти традиционалним свињским паприкашем, чији рецепт вам управо откривамо –

Свињокољски паприкаш главни је специјалитет свињокољских свечаности и најбољи је кад се прави управо на дан свињокоље.

dani svinjokolje

Састојци: 0,5 кг црне џигерице, 0,5 кг беле џигерице (плућа), 0,5 кг срца, 0,5 кг бубрега, 0,5 кг кожурице и ушију, 2 до 2,5 кг ситног меса, 2 кг црног лука, 2 љуте паприке, 100 гр соли, 50 гр слатке хоргошке паприке, 2 листа лорбера.

Pročitajte i  Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Ситније исечена изнутрице, месо, лук и две зреле паприке ставити у већи суд. Додаје се пола литре воде, посоли па динста на лаганој ватри од 3 до 5 сати. Двадесетак минута пре краја додају се слатка алева паприка и лорбер.

Аутор: К. М.

Народно веровање: Шта да урадите на Врбицу и Цвети да бисте били здрави и лепи

На Лазареву суботу, или другачије- Врбицу, некада су ђаци...

Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Овом приликом обавештавамо јавност да је  ЈКП „Београдске пијаце“...