Ovo je jedina isposnica u Vojvodini. Napravljena je u krečnjačkoj steni u 18. veku.

3
3749

Isposnica svetog Isaije Parivodskog zaštićen je spomenik kulture, izvanredne kulturne i duhovne vrednosti. Nalazi se u Vojvodini, na samoj katastarskoj međi ledinačkog i rakovačkog atara.

isposnica svetog Isaije Parivodskog

Locirana je u odnosu na manastir “Rakovac” jugoistočno duboko u šumi u blizini nekadašnjeg kamenoloma danas kompleksa “Ledinačko jezero”. Sa vrha stene u koju je uklesana “Isposnica” vide se severni obronci Fruške Gore i Dunav. U Fruškoj gori i Vojvodini ovo je jedina “Isposnica” i sa Isposnicom pored Valjeva čini jednu od dve koje su zaštićene kao spomenici kulture.

isposnica svetog Isaije Parivodskog

Isposnice su u životu monaha imale ulogu mesta za život u osami i podvizništvu. Izolovani od okruženja trudili su se što je moguće više da se odreknu svega ovozemaljskog, te kroz fizičko iznurivanje tela patnjom, stignu do prosvetljenja, van čulnih opažanja, sticanja prozorljivosti i viđenja budućeg, viđenja puteva spasenja i drugih duhovnih darova, koji znače pobedu duha nad materijalnim smrtnim telom. Monasi spremni na podvig ovakave vrste, a iz reda rakovačkog manastira izgradili su ovu “Isposnicu”.

Pročitajte i  Bogatstvo naše Vojvodine: Čardaš, prelepa mađarska narodna igra

isposnica svetog Isaije Parivodskog

Vreme nastanka “Isposnice” se prati jedino na osnovu uklesanih natpisa na spoljnom zidu, a datirani su od početka 18 veka na ovamo i beleže posete crkvenih velikodostojnika i boravak jeromonaha isposnika. “Isposnica” je u crkvenim knjigama označena imenom jeromonaha Isaije Parivodskog koji je sa, na uklesanom zapisu iz 1771, najranije zabeleženi podviznik usamljeničkog života u “Isposnici” povučen od bratije i sveta ovde proveo poslednje godine života ili po zapisanom “… u vreme nemoći svoje”.

Pročitajte i  Crkva na jugu u kojoj se događaju ČUDA: Hram na Vražjem kamenu koji donosi SPAS"

isposnica svetog Isaije Parivodskog

“Isposnica” je uklesana u meku krečnjačku stenu, koja je okružena gustom šumom sa niskim rastinjem, što je uz fizičku udaljenost od naselja Rakovca i Starih Ledinaca usled otežanog pristupa i očuvalo u skoro izvornom stanju. Ulaz joj je okrenut ka severnoj strani, a arheološkim kopanjima pred prostora ukazuju na to da je pred prostor bio delimično ukopan i pokriven nekom nadstrešnicom u funkciji boravka podvižnika, dok je prostor uklesan u steni bio u funkciji molitvenog prostora. Osnova “Isposnice” je u obliku nepravilnog pravougaonika, osvetljava je uski prozor i lučno uklesana vrata ne veće visine od 1,5 metara. Na istočnom zidu “Isposnice” u stenu je ukopana, manje zasvedena niša sa bankom koja je imala funkciju oltara. Na južnom zidu postoje 2 plitke niše. U prostoru “Isposnice” moguća je molitva ili boravak jednog kaluđera. Isposnica je svedočanstvo manastira Rakovac kao duhovnog centra u kome se negovao poseban odnos prema monaškoj tradiciji “Podvižništva”.

Pročitajte i  Ko je Srbin i srpskoga roda danas slavi Vidovdan, dan kada je car Lazar izabrao nebesko carstvo umesto zemaljskog

isposnica svetog Isaije Parivodskog

atvklub.com

Inicijalizacija u toku...

3 KOMENTARA

  1. Postoji više isposnica u okviru SPC, koje su zaštićene kao nepokretna kulturna dobra: Donja i Gornja Savina isposnica kod manastira Studenice, Isposnica Svetog Nikole se nalazi u klisuri Prizrenske Bistrice, Isposnica Svetog Petra Koriškog,

  2. Tri puta sam pokušao doći do isposnice i nikad nisam uspeo radi trnja, kupine i druge neprohodne gušte. Mislim da ovaj spomenik kulture zaslužuje veću brigu i bolju pristupnost i reklamu. Napominjem da se nezna za pravu starost iste niti ko ju je sagradio. Ovo treba pod hitno proučiti. Ovo je jedna od glavnih znamenitosti regije.

  3. Do isposnice postoje dve staze i nijedna nije zarasla. Staze su uredne jer se tu cesto prolazi. Potrebno je pratiti planinarsku markaciju ili krenuti sa nekim ko zna da ih prati ili poznaje stazu.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime