Pešačke staze Nacionalnog parka Đerdap: Izaberite svoju rutu i uživajte u pešačenju i prirodi

0
2126
Planina Miroč, pogled na Dunav sa vrha Veliki Štrbac

U Nacionalnom parku Đerdap postoji veliki broj pešačkih staza, različite dužine i uspona, od lakih do srednje teških. Sve staze su obeležene planinarskom markacijom, informativnim tablama i idealne su za ljubitelje pešačenja i boravka u prirodi.

Posetiocima koji dođu u Nacionalni park Đerdap na raspolaganju ju uređene pešačke staza: Mali Štrbac, Veliki Štrbac, Greben, Gradašnica, Bosman – Sokolovac, Kovilovo, Kanjon Boljetinske reke, Ploče i Zlatno jezero. Izuzev edukativne staze Zlatno jezero sve ostale staze su u režimu zaštite I stepena i podležu određenim ograničenjima odnosno poseta je organizovana, kontrolisana i uz obaveznu najavu.

Staze Nacionalnog parka Đerdap

Naknada za posetioce se plaća prema zakonu jer je u pitanju poseta zaštićenom području, njegovim delovima i objektima. Prema tome, u ovom zaštićenom području se nalaze i delovi sa posebnim režimima zaštite, a koji se ipak ne mogu posećivati bez prethodne najave i kontrolu čuvara Nacionalnog parka. Upravo zbog toga je neophodno da na vreme ( par dana ranije) kontaktirate Nacionalni park Đerdap i adekvatno organizovali posetu Nacionalnom parku Đerdap na obostrano zadovoljstvo.
Raznovrsnost prirodnih vrednosti, bogatstvo i raznolikost biljnog i životinjskog sveta, atraktivni geološki lokaliteti i kulturno-istorijske znamenitosti osobenosti su koje područje Đerdapa čine jedinstvenim. Izložbena postavka u Centru za posetioce Nacionalnog parka Đerdap u Donjem Milanovcu prikazuje geološku građu područja, raznovrsnost i bogatstvo živog sveta, najznačajnije kulturno-istorijske znamenitosti, kao i turističke atrakcije najvećeg nacionalnog parka u Srbiji i budućeg geoparka. Izložene eksponate prate objašnjenja na srpskom i engleskom jeziku, a taktilnu postavku i tekstovi na Brajevom pismu. Vizuelno-tekstualni i multimedijalni prikaz jedinstvenstvenosti područja Đerdapa ima za cilj povećanje svesti o potrebi ekološkog pristupa pojedinaca i društva u očuvanju prirodnog okruženja, geološkog nasleđa i kulturne baštine.

Pročitajte i  Kraj dinastije Obrenović - Svedočenje danskog novinara o kraljeubistvu u Srbiji
Nacionalni parka Đerdap

Cene:
-poseta zaštićenom području/Centar za posetioce – 100,00 RSD odrasli
-poseta zaštićenom području/Centar za posetioce – 50,00 RSD deca do 8 do 18 godina
-poseta zaštićenom području/pešačke staze za grupu do 10 osoba – 250,00 RSD po osobi
– poseta zaštićenom području/pešačke staze za grupu preko 10 osoba – 150,00 RSD po osobi
-usluge – vodič za grupu do 25 osoba – 3.600,00 RSD
-korišćenje terenskog vozila (do 100 km dnevno) – 6.000,00 RSD
-prevoz kombijem (8 mesta) po kilometru pređenog puta – 120,00 RSD
-snimanje i fotografisanje divljači u lovištu sa vodičem – 2.400,00 RSD po osobi dnevno
– snimanje i fotografisanje ptica sa vodičem – 1.000,00RSD po osobi dnevno

Pročitajte i  Turoperateri i agencije iz Bugarske u poseti turističkim destinacijama u Srbiji

Više infomacija možete pronaći na sajtu Nacionalnog parka Đerdap . 

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime