Poražavajuća statistika: Čak i za vreme ratova u Srbiji se rađalo daleko više dece nego danas

0
761

Dnevni list “Politika” istakao je frapantne podatke o natalitetu u Srbiji poredeći pritom broj rođene dece poslednjih godina i godina koje su bile najteže po Srbiju i njen narod.

natalitet

Dok mnogi parovi danas opravdanje traže u lošoj materijalnoj situaciji, prevelikom stresu, nemanju zaposlenja i mnogo čemu drugom… podatak da se ČAK i za vreme Balkanskih ratova, Prvog i Drugog svetskog rata, pa i 1999. godine rađalo više dece nego danas zaista ruši sve savremene izgovore.

Najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku upozoravaju da je prošle godine u Srbiji rođeno najmanje beba od 1900. godine – više dece rođeno je za vreme balkanskih ratova, Prvog i Drugog svetskog rata, kao i za vreme bombardovanja Srbije 1999. godine. U matične knjige rođenih upisana su svega 64.734 novorođenčeta – oko hiljadu manje nego 2015. godine i čak 6.263 manje nego 2006. godine.

Pročitajte i  Досадне су као стенице, али многи не знају да су врло опасне: Смрдибубе могу да уједу, а последице нису нимало наивне

prvi-svetski-rat-srpski-vojnik-foto-profimedija-1438077542-709481

Kako ističe “Politika” od 169 opština u Srbiji samo pet njih je tokom prethodne godine imalo pozitivni prirodni priraštaj – Sjenica, Novi Sad, Preševo, Novi Pazar i Tutin. Iako u Beogradu živi skoro četvrtina stanovništva Srbije, nijedna beogradska opština nije imala pozitivan prirodni priraštaj tokom prethodne godine.

Drugim rečima, 2016. godine rođena je najmalobrojnija generacija od kada se vodi vitalna statistika, a uzroci ovih poražavajućih demografskih trendova su jednostavni – mladi ljudi odlaze iz Srbije, i to se vidi ne samo po broju rođenih beba već i po broju sklopljenih brakova.

Pročitajte i  Отворена изложба фотографија "Београд, дестинација за љубитеље уметности"

Da li je zaista našim precima u vreme ratova bilo jednostavnije i lakše nego nama danas da osnuju i očuvaju porodicu? Stres koji su oni preživljavali u ratnim vremenima ne može se porediti sa današnjim, ali izgleda kao da su Srbi u takvim vremenima imali izrazitiji nagon za preživljavanjem i opstankom. Da li moderno društvo danas diktira pogrešan koncept života mladima, ili smo ipak postali sebičniji, zahtevniji nego naši preci?!

Pročitajte i  НЕСРЕЋНИ ЖИВОТ НАЈМЛАЂЕ СРПСKЕ KРАЉИЦЕ: Kао дете удали су је за 50 година старијег краља Милутина, замонашила се како би побегла од њега, а ОНДА...

bebeIzvor: Politika, Opanak.net

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име