POSLANICA PATRIJARHA IRINEJA: Oprostimo jedni drugima radi Vaskrsenja i ponovo postanimo braća u svetoj Crkvi, jedinoj lađi spasenja.

0
620

Neka sa ovim praznikom Vaskrsa vaskrsne i Srbija, i vasceli srpski rod, poručio je patrijarh Irinej i od Boga poželeo da ljudi koji vode i čuvaju državu budu nadahnuti duhom vaskrsenja i duhom vere u pobedu dobra nad zlom, ističe se u vaskršnjoj poslanici patrijarha Irineja.

“Vaskrsli Gospod, pobeditelj smrti i životodavac, daruje svako dobro a ovome narodu, što će reći svemu rodu hrišćanskom i pravoslavnom, i svim ljudima dobre volje, da bi svi zajedno predokusili radost budućeg veka, radost vaskrsenja i večnoga života”, istakao je patrijarh.

poslanica

“Živimo u vremenu kada se zlo pokušava proglasiti dobrom, a dobro zlom, a greh nečim modernim i prihvatljivim”, poručio je i ukazao da se omladini umesto primera vrline i čestitosti nude idoli i antiheroji, neposlušnost roditeljima i odbacivanje svakog autoriteta.

Patrijarh je takođe ukazao na veliku odgovornost Crkve, ali i svih prosvetnih institucija jer, kako je rekao, treba pomoći omladini da pronađe put autentičnog života i vaskrsenja.

Poručio je da sa tugom i bolom u srcu moramo reći da današnji svet ne ide putem vaskrsenja već više putem smrti i beznađa.

Pročitajte i  Кајања на самрти: Епископ Тихон Шевкунов открива за чим људи највише жале када куцне задњи час

“Kada to kažemo, imamo na umu podatak da i u Srbiji svake godine umire po jedan veliki grad zbog smrtnosti mnogo veće nego što je rađanje. Taj podatak je razlog za plač i ridanje, ali i alarm za uzbunu. Mora se nešto učiniti da se taj put smrti zaustavi”, naveo je patrijarh u Poslanici dostavljenoj medijima.

Govoreći o čedomorstvu, prvi među jednakima je istakao da toga ima svagda i svugde, pa i u našem narodu, te da je to smrtni greh koji vapije nebu. Patrijarh je pozvao da prestano da ubijamo svoju sopstvenu decu u utrobi, jer i ona imaju pravo na život i na vaskrsenje.

Pitamo se, rekao je, gde su vajni “borci za ljudska prava” da zaštite najslabije, a to su još nerođena deca u utrobi svojih majki.

“Iziđimo, braćo i sestre, iz zemlje greha i smrti…”, poručio je i dodao da će nas Bog blagosloviti svakim blagoslovom duhovnim.

poslanica

“Neka radosni plač novorođene dece nadjača bespomoćne krike smrti! Neka Srbija – i sav svet – ponovo postane velika kolevka! Vratimo se veri u život, vratimo se vaskrsenju”, pozvao je patrijarh.

Pročitajte i  Оно што је за Србе Свети Василије Острошки, за Грке је Свети Нектарије Егински: Помолите се светитељу који чини чуда за оздрављење

Pozvao je da se radujemo sa radosnima i tugujmo sa onima koji tuguju, noseći bremena jedni drugih, jer ćemo tako ispuniti zakon Hristov.

“Današnji svet je uveliko prihvatio drugu filozofiju, filozofiju
širokog puta koji vodi u propast. Hrišćanske vrline pokušavaju se zameniti prividnim humanizmom i lažnom duhovnošću Dalekog istoka. Sve lažne religije i parareligije, filozofije i lažne filozofije, ideologije i moderne mitologije i same robuju smrti i ljudska bića osuđuju na smrt ukoliko veruju da je čovek ‘biće za smrt’, a ne biće za život večni, pogotovu pak ukoliko podstiču ljude na ubistva i samoubistva, trenutna u ratu i u krvavim ‘mirnodopskim’ obračunima…”, naveo je patrijarh.

Podučavajmo decu, ističe patrijarh, da budu slična jevanđeljskom mladiću koji je pitao Gospoda: Šta da radim da bih zadobio život večni? A taj mladić je od Hrista dobio odgovor: Drži zapovesti! Eto puta spasenja, eto vaskrsenja!

Pročitajte i  Православни не верују у врачаре: Чисте речи старца Пајсија одвратиће вас од посете ђавољим слугама

poslanica

Sve one koji su se iz nekog razloga odvojili od jedne, Svete, Saborne i Apostolske Crkve, patrijarh je pozvao da se vrate u njeno okrilje.

“Strašan je greh raskola i jeresi”, ocenio je patrijarh i pozvao da oprostimo jedni drugima radi Vaskrsenja i ponovo postanimo braća u svetoj Crkvi, jedinoj lađi spasenja.

“Vaskršnjim pozdravom pozdravljamo svu našu duhovnu decu u otadžbini i rasejanju i molimo se da vaskrsli Gospod svima daruje radost vaskrsenja. Posebno pozdravljamo naš narod na raspetom Kosovu i Metohiji, neodvojivom delu Srbije, čije svetinje su čuvari ne samo srpskoga pravoslavlja nego i hrišćanstva u Evropi”. naveo je patrijarh.

“Kosovo je”, istakao je, “bilo i ostaće naše, jer bog nije u sili nego u pravdi i moćan je da nam vrati ono što nam se na silu pokušava oduzeti.”

“Neka sa ovim praznikom Vaskrsa vaskrsne i Srbija, i vasceli srpski rod, kako su govorili naši narodni pesnici”, kaže patrijarh čestitajući Vaskrs tradicionalnim pozdravom – Hristos vaskrse.

RTS

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име