Зимски посни колач: Да вам кућа замирише! Толико једноставан и сочан, да се топи у устима

0
1998

Бисквит: 350 милилитара свеже цеђеног сока од наранџе, 4 супене кашике домаћег пекмеза од шипка, 120 грама шећера, 2 кесице ванилин шећера, нарибана корица 2 наранџе, 180 грама печених млевених ораха, 100 грама оштрог брашна, 2 кашике тамног горког какаоа, 1 кесица прашка за пециво, 100 милилитара уља,
Премаз (фил): 100 грама посне чоколаде, 2-3 кашике домаћег пекмеза од шипка + мало за премазати бисквит, 120 грама посног млевеног кекса, 1 кесица ванилин шећера, 150 милилитара свеже цеђеног сока од наранџе.

Припрема: Наранџе добро опрати и нарибати корицу од 2, а затим исцедити укупно 500 милилитара сока (отприлике требају 4 средње јако сочне наранџе). Орахе ставити у тигањ и препржити на средњој ватри 10-ак минута, водећи рачуна да не загоре. Печене орахе пребацити у крпу и протрљати како би спала кожица. 180 грама ораха самлети а остатак насецкати за посипање.
Бисквит:У посуду насути 350 милилитара сока од наранџе, додати пекмез од шипка (средње густине), шећер и ванилију, корицу наранџе, млевене орахе и просејане прашкасте састојке. Све добро промешати и сјединити. На крају у танком млазу додати уље уз стално мешање.
Смесу излити у плех (дим. 30×20 cm или сличне површине) обложен пек папиром и пећи на 160 степени око 25-30 минута (јачи шпорет); за слабије рерне повећати температуру на 180 степени. Печен бисквит извадити и прохладити. Остаје сочан и мекан, нешто као брауниз.
Прохлађен премазати у танком слоју шипковим пекмезом, чисто да се фил не би одвајао.
Премаз (фил): На лаганој ватри отопити чоколаду помешану са пекмезом. У посебној посуди добро измешати млевени кекс, сок и ванилију па додати и претходну смесу и све фино сјединити. Фил нанети на бисквит и посути сецканим печеним орасима.

Колач резати на коцке или штанглице по жељи. Може се служити топао или охлађен.
Пријатно!

coolinarika.com

Inicijalizacija u toku...
Pročitajte i  Брза и лака посна предјела: 8 изврсних рецепата којима ће ваши гости бити одушевљени

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име