Уколико пијете неки од ових лекова и седате за волан, следи вам казна до 30 000 дин. или затвор, и забрана управљања возилом

0
479

На способност возача поред алкохола и психоактивних супстанци могу да утичу и поједини лекови, тако да, без обзира на то да ли је возач направио неки прекршај или не, он се може казнити и ако је управљао возилом под дејством забрањених лекова.

Казна је, како пише САТ, од 15.000 до 30.000 динара или затвор до 30 дана, плус 8 казнених поена и најмање 6 месеци забране управљања возилом.

Лош утицај на возаче, наиме, немају лекови за назеб, прехладу, грип или болове. Ради се о групи „озбиљних“ лекова, који су као такви и изначени, а они се углавном користе за психијатријске и лечење неуролошких болести…

Pročitajte i  Детаљнa упутствa за коришћење градског превоза: Ова ПРАВИЛА морате испоштовати

САТ пише да чак и неки који нису обележени посебним ознакама, и могу да се купе без рецепта, могу да изазову поспаност и сличне симптоме, можда у блажој форми, али довољној да возача доведу у опасност током вожње. То, између осталих, важи и за препарате односно помоћна средства која се користе у лечењу прехладе и грипа.

Pročitajte i  Први мај обележавамо као Празник рада, а не знамо да корене има у древним паганским празницима природе и слављењу исте

Постоје три ознаке на лековима – црни шупљи троугао, пуни црвени троугао и параграф и црвени троугао. Шупљим црним троуглом означавају се лекови који могу да утичу на психофизичке способности, а међу њима су, између осталих, медикаменти за смирење, лекови против мучнина, анксиозности… Пун црвени троугао означава лек који снажно утиче на психофизичке способности, и ако неко узима лек са таквом ознаком њему је изричито забрањено да вози. Овакву ознаку углавном имају лекови за тешке облике депресије, шизофренију, против несанице, алергије… Ако лек садржи параграф и троугао то значи да је возачу који га узима забрањено управљање возилом. У том случају се ради о опојним дрогама.

Зато, увек пре узимања лека прочитајте упуство јер оно углавном садржи евентуални утицај на возачке способности. Мало је, наиме, вероватно да ће полиција утврдити да неко вози под дејством забрањеног лека, али ако возач изазове незгоду, то га може коштати више од казне за прекршаје.

Pročitajte i  Strina – Zelena bedevija: Jedina kobila koju je jahao neki srpski junak i to baš Jovan Kursula

САТ/webtribune

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име