Овај рецепт потиче из грчких православних манастира и идеалан је као главно јело у време поста. Додајте омиљену салату и имате комплетан посни ручак.
Потребни састојци:
1 кг кромпира
150-200 мл доброг маслиновог уља
1-2 лимуна (свеже цеђен сок)
5-6 чена белог лука сечен на три дела
4-5 листа ловора сваки сецкан на четвртину
оригано, со, бибер
Поступак:
Загрејте рерну на 250 °Ц. Оперите, ољуштите и исеците кромпир као на слици и поређајте га у тепсију. Kромпир не сме да буде један преко другог.
Прокувајте воду (нешто више од једне чаше је довољно да прекрије кромпир) и у њу растворите со (треба доста соли, али опрезно). Том водом прекријте кромпир који сте поређали у тепсију. Додајте уље, поспите кромпир ориганом, ставите бели лук, ловор и бибер. Сок од лимуна не додајемо на почетку јер ће се од њега кромпир стврднути!
Убаците кромпир у загрејану рерну на 250 °Ц. Чим кромпир крене да румени тј. чим добије боју и испари сва вода тј. остане само уље, смањите температуру на 200°Ц и пеците све док кромпир не омекша, укупно око 50 минута, све зависи од рерне и кромпира.
Негде пред крај печења извадите тепсију и прелијте кромпир соком од свеже цеђеног лимуна, вратите пар минута у рерну, извадите и служите. Пријатно!
Postovani,
molim Vas da iduci put napisete na koji nacin je isecen krompir, posto je moj decko pokusao da spremi ovo jelo. Oblici su mu bili nejasni, pa smo dobili krompir isecen na ploske.. 😀
P.S. Nekim muskarcima ni slike nisu dovoljne… 😛