Пројекат од велике важности за Мионицу: Укључивање деце из осетљивих група у образовни систем

0
400

Општина Мионица покренула је у сарадњи с Предшколском установом “Невен” пројекат “Да се Наномир покрене и у вртић крене” намењен ромској деци узрата од 3 до 7 година из села Наномир. Циљ пројекта је да се што више деце упише у вртиће предшколске установе “Невен”. Деца из Наномира у малом проценту похађају предшколску установу, а деца узраста од  3 до 5.5 година уопште не иду у вртић.

Децу и њихове родитеље у Наномиру посетио је и председник општине Мионица Бобан Јанковић.

-Наша је обавеза да свој деци на територији мионичке општине обезбедимо једнаке услове васпитања и образовања. Мапирали смо да постоје деца која нису обухваћена предшколским васпитањем и сада је наш задатак да анимирамо и освестимо

родитеље колико је важно да њихова деца уђу у образовни систем. Посебан фокус је на интеграцији деце из осетљивих група. Ми желимо да похађају припремни предшколски програм и имају једнако предзнање као њихови вршњаци који већ иду у вртић. Све општинске установе су укључене у овај процес. Обезбедидили смо бесплатан превоз до вртића и школе. Као и сву потребну подршку у оквиру образовне установе. Програм настављамо све док сва деца у нашој општини буду предшколци и школарци – рекао је Јанковић.

Он је додао и да се интезивно улагало у предшколско и основно образовање. Реконструисане су основна и средња школа у Мионици, основна школа у Рајковићу, као и да је општина Мионица конкурисала за реконструкцију школе и изградњу спортске хале у Горњој Топлици.  Јанковић је нагласио да је  у плану и доградња вртића и проширење капацитета, али и да је 2019. године инвестирано 8,7 милиона динара у опремање кухиње у вртићу  и набавку минибус за бесплатан превоз деце.

-Данас започињемо пројекат „Да се Наномир покрене и у вртић крене“. Одговорност општине Мионица и Предшколске установе је да заједно бринемо о добробити све деце на територији наше општине. Пројекат ће трајати колико за њим буде потребе, а његове ефекте ћемо сви заједно пратити у наредном периоду – рекла је Бранка Петровић, директорка ПУ „Невен“.

Пројекат “Да се Наномир покрене и у вртић крене спроводииће се једном недељно. Предшколску установу „Невен“ похађа 320-оро из читаве општине Мионица.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име