Provedite nezaboravan odmor na selu: Najlepši spoj tradicije, istorije i prirodnih lepota

Provedite nezaboravan odmor na selu: Najlepši spoj tradicije, istorije i prirodnih lepota

Naša zemlja je bogata prirodnim lepotama poput planina, reka, jezera, banja i sela koje su idealne za plivanje, šetnju, odmor, relaksaciju i uživanju u gastronomskim specijalitetima.

Poslednjih nekoliko godina seoski turizam je postao veoma popularan ne samo kod domaćih nego i kod inostranih turista.

Domaćini koji predstavljaju seoski turizam se stalno trude da svojim gostima izađu u susret i ponude bogat sadržaj kako bi im što više ulepšali odmor.

Seoska idila ispunjena tradicionalnim ambijentom ali u modernom ruhu privlači sve one koji žele da svoj odmor provedu na jedinstven način, daleko od gradske gužve, uz cvrkut ptica i žubor vode.

Etno sela koja se nalaze širom Srbije na najlepši način čuvaju i neguju sećanje na život u prošlosti, kao i kulturu, običaje i tradiciju podneblja u kojem se nalaze.

U ponudi se nalazi veliki izbor etno sela, sve zavisi od afiniteta gostiju da li svoj odmor žele da provedu u planinskim krajevima ili ravničarskim, vojvođanskim predelima.

Za svakoga ima po nešto, i bez obzira za koji tip se opredele, nema sumnje da će odmor biti za pamćenje.

U Vojvodini preovlađuju salaši koji su prepoznatljivi po svojim gurmanskim specijalitetima, porodičnoj tradiciji, prelepim konjima, beskrajnim poljima pšenice, suncokreta i kukuruza.

Šumadija se diči prostranim imanjima i kućama izgrađenim u moravskom stilu koje su ušuškane oko šuma. Ovde se turisti goste domaćom hranom spremljenom po starinskim receptima naših baka, teletinom i svinjetinom ispod sača, sveže ubranim malinama i prepoznatljivom šljivovicom.

Izvor: Opanak: Specijaliteti ispod sača

Planinski venci, mir, tišina i svež vazduh krase Zapadnu Srbiju u kojoj se gosti odmaraju u modernim brvnarama i prepoznatljivim vajatima. Svoj boravak upotpunjuju šetnjom kroz šume i vožnjom čamcima kroz bistre i brze reke. Ovaj kraj je poznat po svojim raznovrsnim suhomesnatim proizvodima, vrućoj pogači i najlepšem kajmaku koji nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Izvor. Opanak: Lepote Zapadne Srbije

Najlepši biser Istočne Srbije je najstarija kultura Evrope Lepenski vir koja je nastala pre više od 9000 godina, i to je jedan od razloga zašto turisti vole da posećuju ovaj deo Srbije.

Kućice smeštene na obali Dunava su pravi mali raj za pecaroše i ljubitelje vode. Smeštaj koji je na raspolaganju turistima nalazi se i u planinskim predelima, ali i lekovitim banjama ovog područja.

Izvor: Opanak: Lepote Istočne Srbije

Ukusna sočna slatkovodna riba spremljena na roštilju uz domaći gradištanac pasulj je glavni specijalitet Istočne Srbije. Ono u čemu svi gosti bez obzira da li su domaći ili inostrani posebno uživaju su raznovrsni gastronomski specijaliteti, tek ubrano sveže voće i povrće i neizmerna ljubaznost domaćina.

Izvor: Opanak

Seoski turizam je za sve one koji tragaju za mirom, prelepim prirodnim pejzažima, raznovrsnim gastronomskim specijalitetima i jedinstvenim doživljajem.