Први градоначелник Сремске Митровице коjег су сви волели и поштовали: Племићког порекла, говорио је 5 језика и био на власти 27 година

0
881

Сремска Митровица смештена на левој обали Саве представља највећи град у Срему, а уједно и један од најстаријих градова у Војводини и Србији.

Место бурне и богате историје које је неколико пута мењало свој изглед и име, почевши од древног келтског насеља, преко античког града, мале средњовековне вароши, па све до савременог индустријског града. То су кратки описи којима се Сремска Митровица може представити.

Један од печата који је утиснут у прелепи град у Срему дао је Ћира Милекић, који је 1881. године изабран за првог градоначелник Сремске Митровице. На том месту провео је пуних 27 година.

Pročitajte i  Мухамед је због Нине постао Жика: Научио је српски, игра фолклор, а роштиљ обожава!

Пореклом из познате племићке породице, Милекић је своје основно образовање започео у Сремској Митровици, док је факултетску диплому стекао на престижном факултету у Бечу.

У свом родном граду је био познат као успешан трговац, поседник и интелектуалац. Био је и редовни члан Матице српске пуне четири деценије. Говорио је пет страних језика и то: мађарски, немачки, италијански, француски и енглески.

Pročitajte i  Рођени брат Павла Вуисића био је ИСТО ГЛУМАЦ - Сви смо га гледали у ОВИМ легендарним остварењима, а нисмо имали појма КО ЈЕ!

Након што је изабран за првог градоначелника, Сремска Митровица доживљава свој преображај и постаје привредни, културни и политички центар.

За време његовог мандата изграђене су многе културне грађевине од великог значаја које данас красе Сремску Митровицу: Српски дом, гркокатоличка црква, синагога, Музеј за прикупљање старине који је касније постао Музеј Срема.

Остао је упамћен и по томе што је донео одлуку о забрани одношења и продавања археолошких драгоцености.

Pročitajte i  Трагична љубав Ј. Ј. Змаја: Изгубили су ЧЕТВОРО ДЕЦЕ, а својој Ружи посветио је најлепше стихове и после ЊЕНЕ СМРТИ

Градски статут Митровице усвојен је 1898.године и потписао га је Ћира Милекић чиме је означио почетак развоја грађанског периода у историји овог града.

Због материјалног и културног доприноса који је оставио Сремској Митровици, Ћира Милекић је 1905. године изабран за почасног грађанина.

Преминио је у Грацу 1908. године.

На главном градском тргу у Сремској Митровици, на дан града, на Митровдан 8.11.2019. године откривен је споменик посвећен овом истакнутом градоначелнику.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име