Prvi gradonačelnik Sremske Mitrovice kojeg su svi voleli i poštovali: Plemićkog porekla, govorio je 5 jezika i bio na vlasti 27 godina

0
188

Sremska Mitrovica smeštena na levoj obali Save predstavlja najveći grad u Sremu, a ujedno i jedan od najstarijih gradova u Vojvodini i Srbiji.

Mesto burne i bogate istorije koje je nekoliko puta menjalo svoj izgled i ime, počevši od drevnog keltskog naselja, preko antičkog grada, male srednjovekovne varoši, pa sve do savremenog industrijskog grada. To su kratki opisi kojima se Sremska Mitrovica može predstaviti.

Jedan od pečata koji je utisnut u prelepi grad u Sremu dao je Ćira Milekić, koji je 1881. godine izabran za prvog gradonačelnik Sremske Mitrovice. Na tom mestu proveo je punih 27 godina.

Pročitajte i  Beograd je izmenio čak 15 imena u svojoj istoriji: Svi znamo za Singidunum, a evo koja su ostala

Poreklom iz poznate plemićke porodice, Milekić je svoje osnovno obrazovanje započeo u Sremskoj Mitrovici, dok je fakultetsku diplomu stekao na prestižnom fakultetu u Beču.

U svom rodnom gradu je bio poznat kao uspešan trgovac, posednik i intelektualac. Bio je i redovni član Matice srpske pune četiri decenije. Govorio je pet stranih jezika i to: mađarski, nemački, italijanski, francuski i engleski.

Pročitajte i  Prestižno priznanje iz oblasti turizma: U toku je glasanje za "Turistički cvet"

Nakon što je izabran za prvog gradonačelnika, Sremska Mitrovica doživljava svoj preobražaj i postaje privredni, kulturni i politički centar.

Za vreme njegovog mandata izgrađene su mnoge kulturne građevine od velikog značaja koje danas krase Sremsku Mitrovicu: Srpski dom, grkokatolička crkva, sinagoga, Muzej za prikupljanje starine koji je kasnije postao Muzej Srema.

Ostao je upamćen i po tome što je doneo odluku o zabrani odnošenja i prodavanja arheoloških dragocenosti.

Pročitajte i  Jubilarni Dani energetike i investicija na Novosadskom sajmu!

Gradski statut Mitrovice usvojen je 1898.godine i potpisao ga je Ćira Milekić čime je označio početak razvoja građanskog perioda u istoriji ovog grada.

Zbog materijalnog i kulturnog doprinosa koji je ostavio Sremskoj Mitrovici, Ćira Milekić je 1905. godine izabran za počasnog građanina.

Preminio je u Gracu 1908. godine.

Na glavnom gradskom trgu u Sremskoj Mitrovici, na dan grada, na Mitrovdan 8.11.2019. godine otkriven je spomenik posvećen ovom istaknutom gradonačelniku.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime