Reagujte na nasilje u porodici: Broj prijava je samo vrh ledenog brega

0
120

Na četvrtoj tribini u gradskoj opštini Zvezdara istaknuto da kad se nasilje desi, to su uglavnom tri žrtve – obavezno dete te žene, ona sama, pa čak i taj nasilnik

Žene u Srbiji izložene su brojnim izazovima – od njih se očekuje da budu dobre supruge i majke, ali i uspešne žene u poslovima kojima se bave, naveo je predsednik GO Zvezdara Vladan Jeremić na jučerašnjoj tribini „Uticaj pandemije na nasilje nad ženama u Srbiji“.

On je ocenio da je nasilje prema ženama ogroman društveni problem, kao i da samo zajedničkim aktivnostima možemo stati na put toj pošasti.

Gordana Radić, zamenik javnog tužioca u Prvom osnovom javnom tužilaštvu, istakla je da ono što njima predstavlja izazov u radu jeste član zakona koji omogućava žrtvi nasilja da ne svedoči, jer je u bračnoj zajednici sa osumnjičenim, te da oni ko tužilaštvo, uprkos tome, moraju da nađu način da nasilnika procesuiraju.

– Svako ko primeti naznake nasilja dužan je da ga prijavi – podvukla je ona i dodala da su svi očekivali da će tokom pandemije doći do eksplozije nasilja, pošto su svi bili kod kuće.

– Međutim, ljudi su više bili fokusirani na svoje zdravlje. Prva dva-tri meseca nije bilo toliko prijava, a onda je došlo do popuštanja i svi oni nagomilani problemi koje smo stavljali pod tepih pojavili su se i opet smo se vratili na stari nivo, sve je došlo na naplatu – rekla je tužiteljka.

Policijski inspektor Aleksandra Simić iz PU Zvezdara istakla je da žrtvama veliko poverenje ulivaju hitne mere.

– Zakonodavac nam je omogućio primenu dve veoma značajne mere prema nasilniku – privremeno udaljenje sa adrese i privremena zabrana kontaktiranja sa žrtvom i prilazak žrtvi i na tom se ne završava. Ako nasilnik prekrši ove hitne mere, po njega se odmah dolazi i nakon toga u skraćenom postupku ga vodimo kod sudije za prekršaje i zaprećena je kazna zatvora do 60 dana. Praktično bude odmah kažnjen. Na taj način ulivamo poverenje žrtvi da sankcija postoji – ističe ona.

Psiholog Smilja Igić iz Gradskog centra za socijalni rad odeljenja Zvezdara naglasila je da je mali broj slučajeva vidljiv, jer samo deo nasilja dospe do policije.

– Broj prijava je vrh ledenog brega, mi ne znamo, samo možemo da naslutimo koliko mnogo ima nasilja u porodici. Kad se nasilje desi, tu su uglavnom tri žrtve – obavezno dete te žene, ona sama, pa čak i taj nasilnik, jer ni on nije srećan što je uspostavio taj mehanizam ponašanja. On iz nemoći čini nasilje i takođe je žrtva. Jednom nam je jedna žena, nakon što je prijavila muža nasilnika, rekla: „Danas smo ćerke i ja uključile našu omiljenu radio-stanicu.“ Zamislite ženu koja godinama u strahu od muža nije smela da sluša omiljenu muziku! – istakla je ona.

Psiholog Marija Manojlović iz DZ Zvezdara pozvala se na podatke Autonomnog ženskog centra, kom se tokom pandemije obratilo tri puta više žena.

– Ono što je primetno jeste da se nasilje javlja i u onim porodicama u kojima ga ranije nije bilo – istakla je.

Tribina je održana u sklopu projekta koji podržava Sekretarijat za socijalnu zaštitu Grada Beograda.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime