Марикин колач са јабукама: Рецепт са Палића стар преко 100 година

Лагана и укусна посластица коју је госпођа Марика пронашла у, преко сто и више година старој, мађарској куварици своје баке. Оригинални назив рецепта гласи KЕVRET ALMAS SUTEMENY.

Потребни састојци:

1 кг киселкастих јабука
250 г шећера
3  јаја
2 кашичице цимета
250 г оштрог брашна
1 прашак за пециво или кашичица соде бикарбоне

Pročitajte i  Само за искусне куваре и куварице: Рибљи паприкаш са севера Бачке

Припрема:

1. Јабуке очистите, ољуштите и исеците на колутове. Две јабуке нарибајте и оцедите.

2. На дно плеха ставите алуминијски фолију па одозго сложите колутове јабука.

3. Умутите шећер, јаја и цимет, додајте брашно помешано с прашком за пециво и рибане јабуке. Све прелијте преко послаганих колутова јабука. Пеците у загрејаној пећници на (200 степени око 30 мин).

Pročitajte i  Народно веровање: Шта да урадите на Врбицу и Цвети да бисте били здрави и лепи

4. Печени колач, док је још врућ, преврните на тацну, скините фолију, поспите прженим лешницима и прелијте глазуром од чоколаде. Кад се охлади, добро га је јести са шлагом, али није обавезно, може и без њега.

Ако у кући немате чоколаду, направите једноставну глазуру од какаа:

Угрејте 200г шећера, 2,5 кашичице какаа и 3 кашичице млека. Кад се шећер отопи, додајте мало маргарина, масти или уља и прелити преко колача.

Pročitajte i  Боља него француска: Војвођански рецепт за гушчију паштету

Извор: Кулинарика

Народно веровање: Шта да урадите на Врбицу и Цвети да бисте били здрави и лепи

На Лазареву суботу, или другачије- Врбицу, некада су ђаци...

Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Овом приликом обавештавамо јавност да је  ЈКП „Београдске пијаце“...