SAJAM PEGLANE KOBASICE: Počinje 4. Sajam peglane kobasice u Pirotu

0
1099

Pod sloganom “Peglaj Pirote, veseli se Srbijo” održaće se 4. Sajam pirotske peglane kobasice 30. i 31. januara. Ova manifestacije biće organizovana u pirotskoj hali Kej.

Peglana kobasica se pravi od čistog junećeg i kozjeg mesa. Pogodan period za spravljenje ovih kobasica je vreme od novembra do polovine februara. Kobasice se prave od prečišćenog mesa, bez žila i loja, da ne bi užeglo. Kobasica se suši na promaji, a ono što je karakteristično za nju je peglanje flašom dva puta dnevno i to 40 dana.

Pročitajte i  Најједноставнији рецепт за слатко од смокава: Лако се прави и траје током целе године

Sem paprike, belog luka i bibera, u kobasicu se dodaju i razne lekovite trave, za koje ljudi iz Pirota kažu da imaju i afrodizijačka svojstva.

Preporučuje se da se peglana kobasica isključivo jede uz dobro vino.

Svake godine posećenost ovog Sajma je sve veća. Računa se da je prošle godine bilo više od 5000 posetilaca iz zemlje i okruženja.

Pročitajte i  Старински рецепт за џем од шљива: Овако су посластицу правиле наше баке

Na Sajmu će se promovisati i nova manifestacija- festival sira i kačkavalja- Cheeseefest.

Organizatori sajma su Turistička organizacija Pirot, Udruženje proizvođača pirotske peglane kobasice i Dom kulture Pirot, a generalni pokrovitelj Opština Pirot.

 

peglana kobasica pirot
peglana kobasica

Izvor: http://srbijuvolimo.rs/

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име