Sećanje na Batu Živojinovića- scena iz Valtera zbog koje je umalo ostao bez glave

0
390

Bata Živojinović smatra se, ne bez razloga, jednim od najvećih i najpopularnijih srpski glumaca. Pored mnogobrojnih glumačkih ostvaarenja daleko najviše će ostati upamćen po ulozi Valtera u filmu “Valter brani Sarajevo”.

Danas, kada obeležavamo godišnjicu smrti od velikog glumca, prisetimo se njegovog svedočenja sa snimanja filma.

bata 5
-Mogao sam otići u nebesko carstvo kaskadera i kad sam snimao „Valtera“. U jednoj sekvenci okršaja sa Švabama u okupiranom Sarajevu trebalo je da me zameni dubler. Režiser je znao da ja sam sebi dubliram. Valter je u tom obračunu sa nemačkim vojnicima trebalo da se konopcem spusti sa 35 metara visoke sahat-kule. I da pritom puca iz mašinke – ispričao je Bata u razgovoru s novinarem Đorđem Gajićem 1986.
Scena je, prema njegovim rečima, bila opasna i za iskusnog kaskadera.

Popularan i u Kini

– Kad sam se popeo na sahat-kulu, od visine mi se zavrtelo u glavi. Sve je bilo spremno. Pala je klapa i ja sam krenuo niz konopac u nešto što je, bar meni, ličilo na provaliju. Nemački vojnici sa šlemovima pucali su, ciljajući u mene. Klizio sam niz konopac. Konopac sam držao ispod pazuha. Drugom rukom sam pucao iz šmajsera. Odjednom sam osetio bol, kao da me neko pogodio u mišicu pravim metkom. Za trenutak sam se zaustavio, mada prema uputstvima reditelja nisam smeo da se zadržavam – rekao je Bata i dodao:

Pročitajte i  Богојављенска ноћ, прича од које ће вам застати кнедла у грлу: "Боже, да ми мајка оздрави" молио се дечак отвореном небу

bata živojin
– Bol je bio nepodnošljiv. U stvari, konopac mi je pekao mišicu kroz odelo. Kao da mi je neko na taj deo tela prosuo gomilicu usijanog žara. Znao sam: ispustim li konopac, sunovratiću se na zemlju. Morao sam da trpim. Nisam mogao da se vratim nazad, jer nisam imao toliko snage da bih se uspentrao uz konopac, a tle je još bilo daleko. Stisnuo sam zube i nastavio da se spuštam. Uz zaglušujuću pucnjavu iz šmajsera.

Pročitajte i  Сода бикарбона може бити опасна: Никако је не користите у овим ситуацијама

Kadar je uspešno snimljen i završio u filmu koji je Bati doneo veliku slavu u Kini.

Ponovo bi uradio isto

– Niko u tom trenu nije znao šta doživljavam. A mogao sam poleteti kroz vazduh. Kad sam se spustio na zemlju, bio sam u goloj vodi. Umalo se od bola nisam onesvestio. Ali ja sam to sakrio, niko to nije ni zapazio. Sve je ispalo snažno, uverljivo. Rizik se isplatio. Međutim, ja ne stavljam glavu u torbu iz nekog ličnog ćefa, iz nekih apstraktnih razloga.

Bata bi tokom svoje karijere ponovo uradio isto.
– Smatram to sastavnim delom svoga posla, svoje profesije, koja, osim onih lepih, ima i svojih ružnih strana. Snimanje filma za glumca nije samo bubanje uloge, studiranje teksta, kafenisanje u pauzama snimanja, vika asistenata režije na statiste, već je to i mukotrpan rad koji iziskuje i ogroman fizički napor. Dubliram samome sebi zbog uverljivosti, smatrajući to isključivo sastavnim delom svoga posla. Osim toga, ja sam čovek koji u poslu ne trpi, ne toleriše nikakvo izvlačenje: ne stavljam glavu u kraj kad nastane prpa, kad nešto zapne, volim da poturim leđa, jer sam za to i plaćen.

Pročitajte i  Старо веровање које и данас важи: Ево какве су особе рођене на Божић

Velimir Bata Živojinović dugo godina nije imao u svojoj arhivi film „Valter brani Sarajevo“. Pre više od 10 godina dobio ga je tokom jednog intervjua za Kurir na poklon od našeg novinara, koji mu je ustupio svoju kopiju.

Kurir

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име