Славимо Лучиндан: На његовим моштима дешавају се ЧУДА, а ПОСЕБНО кад су у питањуове неизлечиве БОЛЕСТИ

0
3797

Апостол и свети јеванђелист Лука био је Грк, родом из Антиохије, од незнабожачких родитеља. У младости је изучио грчку филозофију, медицину и живопис.

Дошавши у Јерусалим, упознао је лик и дело нашег Исуса Христа и био сведок његових чуда. Поверовавши у Господа, био је уврштен у седамдесет апостола и послат на проповед. Заједно са Клеопом, видео је васкрслог Христа на путу за Емаус.

sveti-luka-1446240836-774347

По силаску Светог Духа на апостоле вратио се у родну Антиохију и тамо постао помоћник апостола Павла. Чувен је по свом Јеванђељу –

Пратио је апостола Павла на другом и трећем мисионарском путовању, од Филипа до Рима. На молбу хришћана написао је Јеванђеље, око 60. године након Христа. То је треће јеванђеље (по редоследу у Новом завету) и поред њега Дела апостолска. Посветио их је Теофилу, кнезу Агаје.

Pročitajte i  Село у Србији јединствено у целом свету: Прича о најнеобичнијем месту од камена на Старој планини, које је одолело вековима

После смрти апостола Павла, наставио је да проповеда Јеванђеље по Италији, Далмацији, Македонији и другим земљама. Бавио се живописом и први је насликао иконе Исуса Христа, Богородице и апостола Петра и Павла. Те иконе су биле узор свим каснијим иконама, због чега се свети Лука сматра оснивачем хришћанског иконописа.

Према предању, апостол Лука је имао 84. године кад су га ухватили идолопоклоници и убили обесивши га о грану маслине у граду Теби Беотијској.

Pročitajte i  Како је кнез Михаило спречио да се поруше Калемегдан и Смедеревска тврђава

У четвртом веку нарочито се прочуло место где су почивале часне мошти светога Луке, због исцељивања која су се збивала над њима –

Особито исцељивање од болести очију карактеристично је за ове свете мошти. Цар Константин наредио је да се пренесу у престоницу, у храм светих Апостола. У време преношења ових светих моштију од обале морске у свети храм, догодило се једно велико чудо.

Неки евнух Анатолије, на служби у царском двору, беше дуго болестан од неизлечиве болести. Када је чуо да се у град уносе свете мошти светога Луке, он се од свег срца стаде молити светом апостолу и евангелисти за исцељење. Једва уставши са постеље он нареди да га воде у сусрет ковчегу са моштима светога Луке. А када га доведоше до ковчега, он се поклони светим моштима и с вером се дотаче кивота, и тог часа доби потпуно исцељење и постаде савршено здрав.

Pročitajte i  "У мени теку снажна индијанска и српска крв" Србин који је постао ИНДИЈАНСКИ ПОГЛАВИЦА: Од оца Србина научио да ради, од мајке индијанске принцезе да се бори

Српски деспот Ђурађ откупио је од Турака свете мошти овог апостола и јеванђелисте јер су и Срби много веровали и чули за његова чуда.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име