Ово је старински, помало заборављени рецепт за припрему посластица од краљице српског воћа-шљиве. На северу Баната налази се село које је шљива прославила – Српски Итебеј, где се традиционално спрема овај слаткиш.
Умотане у тесто, топле и слатке, обрадоваће све који никада нису пробали овакву посластицу!
Потребно је: 1 кг шљива, 500 г брашна, 250 мл млека, 250 мл киселе воде, 3 јаја, 2 кашике шећера.
Припрема: Шљиве опрати , преполовити и очистити од коштица. Умутити јаја, млеко, газирану воду и шећер. Додати брашно и замесити густо тесто за палачинке.
Jabuke u šlafroku: Starinski recept za svačiji džep i sve generacije!
У шерпицу сипати уље, да се добро загреје. Шљиве умакати у тесто и убацивати у врело уље. Умакање можете вршити помоћу виљушке или прстима . Пржити са обе стране док не порумене.
Шљиве одлагати на тањир обложен папирном салветом да упије вишак уља. Служити топле, посуте шећером у праху и ванил шећером.