ŠNENOKLE: Omiljena poslastica svakog doma

Za šnenokle vam je potrebno:
4 jaja (žumanca i belanca odvojte)
100g šećera
oko 2 l mleka
1,5 kašika brašna (ili gustina)
1 kašičica ekstrata vanile
2 kesice vanilin šećera

Priprema:

Mutite mikserom belanca dok ne dobijete čvrstu smesu. U duboku šerpu sipajte mleko i dodajte ekstrat vanile i grajte dok ne provri. Kada mleko provri, temperaturu smanjite na najmanje, a zatim kašikom vadite umućena belanca i pažljivo ih spuštajte u vrelo mleko.

Šnenokle kuvajte po 1,5 minut sa svake strane, a zatim ih izvadite iz mleka i poređajte u činiju.

Krem za šnenokle: 

Žumanca umutite sa šećerom. U tu smesu dodajte gustin ili brašno i 2 kašike mleka u kome ste kuvali šnenokle. Sve dobro promešajte.

Mleko u kome ste kuvali šnenokle stavite opet da vri, pa temperaturu smanjite. Lagano dodajte smesu sa žumancima, neprestamo mešajući i sva zajedno kuvajte dok se ne zgusne. Kada se smesa zgusne, skinite je sa ringle i ostavite da se malo ohladi. Kada preliv bude prohlađen, prelijte njime šnenokle.

Kolač držite u frižideru. Možete ga služiti tako što ćete odozgo narendati čokoladu ili preliti karamelom.

 

coolinarka šnenokle
Šnenokle

PROČITAJTE JOŠ: SUTLIJAŠ ZA DESERT: Originalan recept za poslasticu odomaćenu u srpskoj kuhinji

PROČITAJTE JOŠ: ŠUFNUDLE: Vojvođanski slatkiš koji možete napraviti kada vam ostane krompir pire od ručka

Народно веровање: Шта да урадите на Врбицу и Цвети да бисте били здрави и лепи

На Лазареву суботу, или другачије- Врбицу, некада су ђаци...

Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Овом приликом обавештавамо јавност да је  ЈКП „Београдске пијаце“...