Угледни хрватски историчар тврди: Срби су једини државотворан народ и једини у Европи којима династија није германског порекла

0
1024

Др Вишеслав Аралица, хрватски историчар и професор историје из Хрватског института за повијест и Филозофског факултета у Загребу, изазвао је пажњу српских заљубљеника у националну историју својом изјавом о Србима као једином  државотворном народу на Балкану и једином народу у Европи чија династија не потиче од германских освајача.

Др Вишеслав Аралица, Фото: Youtube printscreen
Др Вишеслав Аралица, Фото: Youtube printscreen

Његове речи пренео је хрватски аналитичар Мислав Хорват тврдећи да, када их је написао онако како је то др Вишеслав изјавио, напали су га да је то „великосрпска“ прича.

Pročitajte i  Сир од зејтина, пилетина пуна концетрата: Професор доктор Перишић о преварама на пијаци

„Стјепан Радић се залагао за одцјепљење од Срба, који су такођер Славени. Додуше, он их Славенима није ни сматрао, доживљавајући Славене као мирољубиве и вриједне, а Срби су му били ратници. Кад погледате из перспективе западњака, Срби су доиста другачији од свих осталих славенских народа. Нијемци јесу ратовали против Срба, али су их баш зато и поштовали.

Pročitajte i  ОВО ЈЕ НАЈСТАРИЈА СРПСКА ПЕСМА: Потиче из Смедерева, а записао ју је један Италијан

Усто, Срби су једини славенски народ који је државотворан, једини народ у Еуропи уопће чија се династија није сматрала да потјече од германских освајача из раног средњег вијека. Имали су их, у ствари чак двије, Петровић-Његоше и Карађорђевиће, обје с подручја данашње Црне Горе. За то вријеме бугарски је краљ практично Нијемац. Грчки је Нијемац или Данац, како се узме. Руска краљевска обитељ има руско презиме, али су исто Нијемци. Гдје год погледате, свуда су или Нијемци или су подријетлом Германи, као код Талијана или Шпањолаца. И онда је то ствар поштовања. Као, Славени су добрице, кметови, радници, али нису ратници, не могу се ослободити, не могу створити државу. А Срби се у ту причу не уклапају, дакле нису Славени.“

Pročitajte i  Чупамо га мислећи да је коров, а у ствари не знамо да је лек за многе болести

Пише Мислав Хорват, Српска историја

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име