Срби који су ушли у Гинисову књигу рекорда: Неко је пливао, неко је отпоран на струју, а неко је одиграо најдужи тениски меч

0
2533

У првом издању Гинисове књиге из 1955. године нашао се наш човек Деметријус Филиповић, који је са 110 година у то време био трећи на листи најстаријих становника планете. Међу светским шампионима у разним чудесима Срби су најчешће уписани као спортски рекордери, затим као прваци у кулинарству, а потом у лудим вештинама, као што је пуштање струје кроз тело, прављење највећег опанка на свету, вожња бицикла унатраг и тд.

Ево листе неких од преко 50 уписаних рекорда са простора Србије!

Далибор Јаблановић је највећи рекордер на Балкану. Гинисове рекорде је обарао 26 пута у 11 категорија и тиме је успео да осигура место Србина са највише оборених рекорда на Балкану.

Неки од Гинисових рекорда које је оборио су: највише кашика балансираних на лицу, 31, потом, највише коцкица поравнатих и постављених на исти број везаних очију – 29, затим, најбрже време да се десет коцкица ставе на број један везаних очију, то је успео за 6,84 секунде, онда да најбрже организује шаховски сет у тиму двоје и то 37, 30 секунде.

Никола Кулезић, фризер из Шапца, уписао се у Гинисову књигу рекорда као особа која има најдуже надограђену косу у облику плетеница. Никола је направио кику дужине 820 метара, чиме је оборио претходни рекорд који је износио 294, 49 метара. Коса, која се састојала од синтетичке длаке резличитих боја и нијанса, била је тешка преко 70 килограма. За учвршћивање надограђене косе на косу модела, Иване Кнежевић, било је потребно око 10 сати.

Pročitajte i  Ћирило и Методије су Словенима подарили писменост како би разумели хришћанску мисао

nikola za ginisa

Славиша Пајкић из Пожеревца, познат још и као Биба Струја, познати је светски феномен, који голим рукама може да држи жице под напоном сртује. Ову своју натприродну моћ, Биба Струја је открио као тинејџер, па је од тада цео живот посветио струји. Његов организам је отпоран на струју, а он сам може и да контролише јачину струје коју његово тело испушта. Два пута је ушео у Гинисову књигу рекорда: 1981. године, када је додирнуо неколико хиљада волти и 2003. године, када је загрејао воду на 97 степени за 1 минут и 37 секунди.

Милутин Милутиновић из Ужица успео је да пешке стигне од Ужица до Лондона и пред Гинисовом комисијом на стадиону Линфорд Кристи оствари животни сан. Милутин је успео да постане Гинисов рекордер тако што је успео да трчи са теретом од 45 кг на 100 метара за само 25, 19 секунди. Милутину је требало 62 дана да стигне до Лондона. За то време, он је смршао 12 килограма.

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!

užički supermen

Весна Вуловић је ушла у Гинисову књигу рекорда као особа која је преживела пад са висине 10.160 метара без падобрана.

Ервин Катона из Суботице је најјачи човек у Србији. Он држи светски рекорд у дисциплини Викинг Пресс: потисак 155 кг- 18 понављања. Ервин држи Гинисов рекорд у дисциплина Рампа: подизање 2 аутомобила по 1000 кг под нагибом од 15 степени у трајању ос 1,02 минута. Ервин држи и Гинисов рекорд у најбржем превртању гуме на 20 метара.

ervin katona

Миодраг Гидра Стојановић је био боксер, кик боксер и борац мешовитих борилачких вештина. У књигу рекорда се уписао 1986. године, урадивши за 24 сата 29 449 трбушњака. Након тога је отишао у Лос Анђелес, где је био сценариста и глумац у филму рођен као ратник. По повратку у Југославију, посветио се ултимат фајту. Убијен 18. фебруара 2001. године у Београду.

miodrag gidra

Војислав Мијић, Шапчанин, први Гинисов рекорд је оборио пливајући од Сремске Митровице до Београда 1992. године. Тада је стазу од 139 км препливао за 36,5 часова. Следеће, 1993. године, услед рата у Југославији, препливао је од Вуковара до Београда165 км за 23 часа и 56 минута, чиме је поставио нови Гинисов рекорд.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

vojislav mijić

Милован Мијатовић, сточар из Мионице код Ваљева, у Гинисову књигу рекорда је ушао тако што је 2003. године одгајио натежег бика на свету, званог Фердинанд. Фердинанд је био тежак 2100 кг и тиме је оборио рекорд који је протеклих 100 година држао један бик из Мексика.

bik ferdinand

Винко Тривуновић, поручник новосадске Жандармерије, оборио је Гинисов рекорд у згибовима, када је за 24 сата урадио чак 5.820 комада! Камере су непрестано снимале читав процес, а Винка су надгледали медицински техничар, као и дежурни лекар јер је током дана и ноћу констатно радио згибове.

vinko trivun

Новак Ђоковић, најбољи светски тенисер, ушао је у Гинисову књигу рекорда са два оборена рекорда: као тенисер са највише титула на Аустралијен опену (пет) и као актер најдужег финала гренд слема у историји, меча са Надалом који је трајао 5 сати и 33 минута.

На Кобасицијади у Турији направљена је кобасица од 2.029 метара, тешка 2,3 тоне.

Кувар Золтан Гали може да се похавли рекордом за највећу количину сарми и то чак 10.374 , које су биле тешке 1.400 килограма.

Удружења “Велико коло” из Ветерника у Новом Саду окупило је 12.000 учесника, који су играли Велико српско коло за Гиниса.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име