Српски Версај: Старо здање у Аранђеловцу-чаробно доба раскоши и балова!

0
1547
Старо здање некада, Фото: Завод за заштиту споменика културе Крагујевац

Двор Старо здање налази се у Буковичкој бањи у Аранђеловцу и представља један од најлепших примера архитектуре српског романтизма. Градњу је започео кнез Михаило Обреновић 1868. године, по пројекту минхенског ученика, архитекте Косте Шрепловића. Старо здање је током 19. века уз Капетан Мишино здање у Београду представљало је једну од најлепших и највећих зграда у Србији.

Величанственост и елеганција Старог здања инспирисали су кнегињу Наталију да у Кнежевој Сали у Старом здању организује балове, забаве и пријеме.

У прошлости, Старо здање, раскошна грађевина романтизма, била је летња резиденција краљевске династије Обреновић. Саграђена 1872. године, од момента изградње, грађевина је својом величанственошћу импресионирала све који су је посетили. Првобитно замишљена као Скупштина Кнежевине Србије у којој би се одржавале седнице скупштине, репрезентативна грађевина је убрзо постала одмаралиште Обреновића.
Њене одаје биле су богато украшене кристалним лустерима, краљевским завесама и луксузним намештајем. Убрзо је Старо здање постало симбол престижа, а Буковичка бања монденско место које су посећивали краљеви, кнежеви и српска елита.

Буковичка бања – бања престижа

Буковичка бања се налазила близу престонице, због чега је релативно брзо постала омиљено одмаралиште београдског грађанства. Уживајући у нетакнутој природи, свежем ваздуху и лековитим изворима, Београђани су у бањи радо проводили своје слободно време. И владарска династија била је често виђен гост, што је допринело томе да се бања убрзано развије.
80-тих година XIX века у бањи су се почеле градити прве приватне и луксузне виле. Власници тих вила били су Београђани, који су овде долазили са својим породицама и пријатељима како би се склонили и одморили од пословних обавеза и градске вреве.
Игралишта за крокет, куглана и вештачко језеро за променаду сведоче о луксузности и престижу бање. Српска елита је свој боравак у бањи употпуњавала забавом, разонодом и шетњом кроз парковске стазе.

Старо здање – грађевина која плени лепотом

Старо здање је било најрепрезентативнија и највећа грађевина у унутрашњости Србије у XIX веку. Импозантна грађевина са 9000 м² простора имала је преко 50 соба чије зидове су украшавале вредне уметничке слике.
О њеној елеганцији причало се надалеко, док су балови и прославе својом блиставошћу увеличавале славу династије. Старо здање постало је центар модних трендова у коме су презентоване најлепше хаљине, шешири, костими и модни додаци. На овим забавама склапана су познанства, размењивали су се први љубавни погледи, а разматрана је и политика.
Краљица Наталија, позната по својој елеганцији и лепоти, приређивала је отмене балове чији су гости били дворска елита. Пре него што је напустила земљу 1887. године, краљица је дане проводила у бањи играјући крокет и шетајући променадом.

„Долазак лепе краљице у наше место био је и сам по себи велики за све, па и за нас децу… Остајали смо по цео дан и без јела и без одмора јурећи по парку да је видимо и да јој се дивимо… У удаљеном делу парка је било игралиште за крикет где је она по неколико сати дневно играла ударајући кугле да прођу кроз мале, од гвоздене шипке направљене капије’’, наводи Наталија Матић Зрнић (1880-1956) у својим дневничким записима.

Краљица Наталија, Фото: Википедија

Било је то време гламура и сјаја Старог здања о коме се надалеко причало и препричавало. Иако је Старо здање 1906. године постао хотел, то није умањило његову ексклузивност и лепоту. Напротив, хотел Старо здање постао је ново омиљено одмаралиште високог друштва и елите.

Данашњи изглед Старог здања, Фото: Завод за заштиту споменика културе Крагујевац

Завод за заштиту споменика културе Крагујевац

Бојана Миленовић

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име