Шта треба урадити са новчићем из чеснице: Ако желите да вас читаве године прати срећа испоштујте овај стари обичај

0
11834

Обичај је да се у тесто за традиционалну божићну чесницу стави новчић, а у зависности од локалних обичаја и неки други ситни предмети. Пара се убацује у тренутку када се тесто већ замеси, па онда, након убацивања још мало “домеси”, како ни домаћица не би знала где је отишао новчић.

парица из чеснице

Верује се да ће особа која нађе новчић у свом комаду чеснице бити посебно срећне руке у наредној години и да ће током целе године имати здравља и богатства. Уколико, пак, нико од присутних не нађе пару, већ она остане у последњем парчету намењеном за “кућу”, значи да ће сви у кући имати срећу, здравље и благостање током целе године.

Pročitajte i  Брзо, јефтино и преукусно! Ручак од само 3 састојака правићете стално

Пара из чеснице врло је значајан предмет и постоје разлози зашто никако не треба да је баците, задржите код себе или загубите и заборавите!

Уколико неко нађе пару, а не жели да је задржи, он може да је “прода” неком другом како би му уступио своју срећу. Ипак, многи се слажу да је најлепше задржати новчић.

Pročitajte i  Сеоски колач са кајсијама: Мекан и сочан идеална комбинација за летње дане

У неким срединама се раније новчић лепио за плафон уз помоћ мало теста, како би остао у кући и штитио све укућане, међутим, то је с временом престало да се практикује из разумљивих разлога.

Многи овај новчић носе уз себе као амајлију током целе године, међутим, најправилније би било да се пара стави на икону или поред ње и чува до следећег Божића.

Pročitajte i  Традиционални рецепт за мусаку: Омиљено јело спремљено на старински начин! Обожаваћете га

Оно што никако не би смело да се ради јесте да се купује њиме, нити поклони некоме као новац.

парица из чеснице

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име