Šta treba uraditi sa novčićem iz česnice: Ako želite da vas čitave godine prati sreća ispoštujte ovaj stari običaj

0
12795

Običaj je da se u testo za tradicionalnu božićnu česnicu stavi novčić, a u zavisnosti od lokalnih običaja i neki drugi sitni predmeti. Para se ubacuje u trenutku kada se testo već zamesi, pa onda, nakon ubacivanja još malo “domesi”, kako ni domaćica ne bi znala gde je otišao novčić.

parica iz česnice

Veruje se da će osoba koja nađe novčić u svom komadu česnice biti posebno srećne ruke u narednoj godini i da će tokom cele godine imati zdravlja i bogatstva. Ukoliko, pak, niko od prisutnih ne nađe paru, već ona ostane u poslednjem parčetu namenjenom za “kuću”, znači da će svi u kući imati sreću, zdravlje i blagostanje tokom cele godine.

Pročitajte i  Pobusani ponedeljak: Deveti dan nakon Vaskrsa izlazi se na groblja, a evo i šta je običaj odneti za dušu pokojnika

Para iz česnice vrlo je značajan predmet i postoje razlozi zašto nikako ne treba da je bacite, zadržite kod sebe ili zagubite i zaboravite!

Ukoliko neko nađe paru, a ne želi da je zadrži, on može da je “proda” nekom drugom kako bi mu ustupio svoju sreću. Ipak, mnogi se slažu da je najlepše zadržati novčić.

Pročitajte i  SPREMITE PREBRANAC NA HILANDARSKI NAČIN: Posni pasulj na vodi traje i po nekoliko dana

U nekim sredinama se ranije novčić lepio za plafon uz pomoć malo testa, kako bi ostao u kući i štitio sve ukućane, međutim, to je s vremenom prestalo da se praktikuje iz razumljivih razloga.

Mnogi ovaj novčić nose uz sebe kao amajliju tokom cele godine, međutim, najpravilnije bi bilo da se para stavi na ikonu ili pored nje i čuva do sledećeg Božića.

Pročitajte i  Na Veliku subotu obavezno učinite dobro delo! Običaji koji vekovima važe među Srbima

Ono što nikako ne bi smelo da se radi jeste da se kupuje njime, niti pokloni nekome kao novac.

parica iz česnice

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime