Ташке са шљивама, старинска посластица коју сви обожавају.
Састојци:
1 кг меког брашна
0,5 л млаке воде
600 г тврдог пекмеза од шљива
250 г млевених ораха
250 г мака
200 г шећера
посољена вода за кување
Припрема:
1. Од меког брашна и воде замесити тврдо тесто и оставити да се одмара.
2. За то време закувати посољену воду у посуди у којој ће се тачке кувати.
3. Поделити тесто на два дела, сваки још добро изгњечити и пустити да се још мало одмара (одстоји).
4. Развити врло танко један део теста и на једну половину развијеног теста равномерно, у редовима ставити по кашику пекмеза.
5. Тесто с пекмезом прекрити с другим делом теста и прстима утиснути око сваког дела са пекмезом.
6. Обликовати ташке и исећи их.
7. Кувати у води док не омекшају.
8. У једној посуди помешати млевене орахе са шећером, а у другој мак са шећером.
9. Вруће ташке уваљати у орахе и у мак.
Савет: Уместо ораха и мака ташке можете послужити уваљане у презле пропржене на тигању.
Магазин Стил