За још квалитетније знање ученика: У Мионици организован стручни семинар за наставнике мионичких школа

0
529

Удружење „Изражајност“ је у сарадњи са општином Мионица и мионичким Центром за образовање и развој у суботу 24. октобра у просторијама Средње школе „Мионица“ организовало семинар стручног усавршавања за наставно особље средње и основних школа на територији Општине на тему „Јавни говор-технике излагачке писмености“.

Предавачи су били мастер комуниколог Слободан Роксандић и дипломирани глумац Марко Миловановић. Семинар је реализован у неколико тематских целина, које су се односиле на значај развијања техника излагачке писмености, дикцију, односно правилно дисање приликом говорне интерпретације, артикулацију, разложност у говору – говорну интерпункцију, ритам и темпо, невербалну комуникацију-говор тела и став приликом јавног излагања, гестикулацију, фацијалну експресију и стил излагања, односно структуру јавног говора – концепт кључних речи и употребу стилских средстава приликом излагања.

Према речима предавача, реализација овог програма помаже учитељима и наставницима да оплемене свој говорни израз, да учине да њихов говор буде додатно уверљив, јасан, гласан, динамичан и разложан, чиме ће помоћи и деци да говоре лепо и правилно. Општи циљ предавања је развијање језичких компетенција унапређивањем културе говора наставника. То је веома важно, јер према истраживањима 75% наше свакодневне комуникације чини говор, а само 25% се заснива на писаном језичком изразу. Зато је значај говорне речи непроцењив.

-Потребно је да стално радимо на себи,  да надограђујемо своја знања и вештине. Општина Мионица подржава иницијативе  улагања у развој образовања  како наших најмлађих, тако и њихових наставника који им преносе знање у циљу успешног напретка наше заједнице– изјавио је за ову прилику председник општине Мионица Бобан Јанковић.

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име