Свети великомученик Димитрије: СПЦ и њени верници обележавају велики празник и крсну славу Митровдан

0
1817

Српска православна црква 8. новембра обележава крсну славу Светог Димитрија Солунског и Мироточивог или код нас Срба познатију као Митровдан.

Солунским га зовемо јер је рођен у Солуну, 280.г. Био је једино дете својих благородних родитеља. Отац овог светитеља био је војвода и када је он умро христоборни Максимијан поставио је св. Димитрија уместо оца за солунског војводу.

mitrovdan

Посебно царево наређење односило се на прогон хришћана али Димитије је, супротно наредби, чак јавно исповедао своју веру у Христа. Kад је цар то сазнао, Димитрије је (знајући шта га чека) разделио сав свој иметак и мирно ступио у тамницу спреман на страдање. После неколико дана војници су копљима изболи светитеља, иако су га нашли на молитви.

У СОЛУНУ СЕ НАЛАЗИ ВЕЛЕЛЕПНА ЦРKВА ПОСВЕЋЕНА ОВОМ СВЕТИТЕЉУ У KОЈОЈ ПОЧИВАЈУ И МОШТИ СВЕТОГ ДИМИТРИЈА –

У Солуну, хришћани су крадом сахранили његово тело и на том гробу су се многи исцељивали. Над тим гробом подигнута је мала црква, а некакав велможа Леонтије након што се излечио од тешке болести, подигао је над светитељевим моштима много већу цркву 413. г. И данас се унутар цркве могу видети делови римског купатила где су Римљани држали Светог Димитрија и погубили га. Унутар цркве налази се саркофаг са његовим моштима.

Зашто га зову св. Димитрије Мироточиви?

По предању, Димитријев гроб је одисао босиљком и смирном, те је зато назван Мироточиви. Црквени списи наводе да је потом свети Димитрије “бдео над тим градом и спасавао га земљотреса и других несрећа”, а и данас се верује у лековитост његових моштију.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име