SVETSKI ŽIRI PROGLASIO: Fotografija Stopića pećine najlepša na svetu

0
984

Na međunarodnom foto-konkursu Vikimedije “Viki voli Zemlju”, Srbin Čedomir Žarković napravio je najlepšu fotografiju na svetu za 2016. godinu, prema ocenama svetskog žirija, koja prikazuje bigrene kade Stopića pećine na Zlatiboru.

Fotografija Čedomira Žarkovića izabrana je za najlepši prikaz zaštićenog prirodnog dobra sa objašnjenjem da, pored atraktivnosti i dinamičnosti, ima izuzetnu enciklopedijsku vrednost.

Stopića pećina se nalazi na desnoj strani klisure Prištavice, u blizini sela Rožanstvo, a duga je 2.000 metara sa visinom svoda od čitavih 50 metara.

Pročitajte i  Личка капа: Оличење српског слободарског духа и чувар косовског завета и предања

stopića pećina

Pećinski ukrasi u njoj su jedinstvene lepote, a posebna zanimljivost su bigrene “kade”, udubljenja oivičena kamenim zidovima u kojima se nakuplja voda, a koja se preliva u vidu jedinstvenih kaskada.

Na samom ulazu u pećinu je vodopad rečice Ponor koja se survava u Stopića pecinu i nestaje u njenim dubinama.

stopica pecina
Stopića pećina

Pobednik takmičenja Žarković, iz Beograda, kaže da je veoma iznenađen što je bas njegova fotografija izabrana za najlepšu na svetu i što time predstavlja svoju zemlju Srbiju i njene skrivene lepote.

Pročitajte i  Учите децу да не буду богата, већ срећна: Најбољи савет Миње Суботе свим родитељима


Svečano uručenje plakete pobedniku biće u sredu, 30. novembra u prostorijama Turističke organizacije Srbije, uz prisustvo predstavnika Vikimedije Srbije, Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Turističke organizacije Srbije.

stopica-pecina
Pobednička fotografija, Stopića pećina

Kako je saopšteno, pobednik će biti nagrađen putem u Montreal, na Vikimedijinu najveću konferenciju Vikimanija, koja će biti održana od 9. do 13. avgusta 2017. godine.

Pročitajte i  Са свог имања овај човек има најлепши поглед у Србији: Прве и једине комшије су му белоглави супови, а врата његовог дома отворена су за све

Pored prvog mesta, fotografija koja je pobedila na takmičenju u Srbiji – Kanjon Rače, autora Vladimira Mijailovića osvojila je 15. mesto na listi najlepših svetskih fotografija pod slobodnom licencom na međunarodnom foto-konkursu Vikimedije “Viki voli Zemlju”.

b92

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име