Trik koji otklanja buđ i neprijatan miris iz veš mašine: Niste ni svesni koliko prljavštine ostaje posle svakog pranja

0
40232

Zbog bakterija koje se u njoj nakupljaju nakon svakog pranja neophodno je da nekoliko puta godišnje očistimo veš mašinu – vrata, gumu, bubanj, posudu za prašak i filter. Ako se ne čisti redovno, zbog viška vode koja se zadržava u gumi na vratima, može se pojaviti buđ, kamenac i vrlo neprijatan miris. Da biste se rešili ove neprijatne pojave uradite sledeće. Biće potrebno:

– tečno sredstvo za čišćenje (poželjno sa sadržajem hlora)
– sunđer (koji vam neće biti žao baciti)
– rukavice
– 25 grama limuntusa

Postupak:
– Prvi korak u borbi sa buđi će biti obično brisanje papirnom maramicom unutrašnjosti veš mašine da biste se rešili nakupljene prljavštine.
– Zatim, nanesite bilo koje sredstvo za čišćenje (sa sadržajem hlora) na gumu, po celoj površini, ravnomerno raspoređujući.
– Zatvorite vrata i ostavite tako na 2 sata.
– Po isteku tog vremena, uključite mašinu u režimu „ispiranje“, da se ispere sredstvo za čišćenje.
– Nakon toga u pregradu za prašak naspite limuntus, i uključite mašinu na najvišu temperaturu.

Nakon ove procedure, vaša veš mašina zasijaće kao nova. Ponovite ovu proceduru po potrebi za mesec dana, da biste se konačno oslobodili plesni.

Pročitajte i  Snimak iz Prijepolja obišao Srbiju i dirnuo i najtvrđa srca! Ispred ulaza u bolnicu verni pas ceo dan čeka svog vlasnika da ozdravi

Preventivno održavanje značajno produžava životni vek vaše veš mašine. Zbog toga redovno brišite unutrašnjost veš mašine krpicom nakvašenom sirćetom ili asepsolom kako se buđ i kamenac ne bi pojavili, pokupite višak vode iz gume i nakon svakog pranja ostavljajte mašinu sa otvorenim vratancima. Jednom u tri meseca uključite mašinu “na prazno”, tako što ćete u pregradu za prašak sipati dve kašike sode bikarbone i pola šolje destilovanog sirćeta. Ne zaboravite da obavezno očistite i filter veš-mašine, čiji je zadatak da prikupi sve sitne stvarčice, poput komadića tkanine i dugmića, koji su česti uzročnici zapušenosti mašine. Zbog ogromne količine vlage i toplote i filter je dušu dao za bakterije, zato je njegovo redovno čišćenje neophodno, kako zbog prljavštine, tako i zbog mogućih kvarova.

Pročitajte i  Srbija među najboljim destinacijama sveta za 2022. godinu!

cure.ba

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime