Вез је поново у моди: Мали курс традиционалног украшавања, за почетнике (ВИДЕО)

0
4094

Са цветањем пролећа процветао је и нови/стари модни тренд – ручно везени цветни мотиви! И то на свим комадима гардеробе – кошуљама, јакнама, панталонама, фармерицама, хаљинама, торбама па чак и обући. Традиционални вез вратио се на велика врата у модну индустрију, што је обрадовало многе заљубљенике у традицију. За све оне који воле да украшавају своју гардеробу и асесоаре, а немају од кога да науче понешто о везењу, спремили смо мали водич.

Некада је свака девојка пре удаје морала знати да плете, штрика и везе. Помоћу технике везења, можете да имате уникатне столњаке, постељину, украсне миљее, јединствене детаље на мајицама… Ако усавршите технику везења, можете да пређете и на гоблене! Данас постоје разне радионице и курсеви оваквих заната, а ми ћемо покушати да вам у најкраћим цртама представимо цео поступак везења и неколико различитих бодова. За почетак, ево који вам је материјал потребан, а све се може пронаћи у позамантеријама:

Foto: YoutTube, Hand Embroidery: Bullion Knot Stitch

Обруч за везење – Састоји се од два обруча и једног шрафа на врху. Одвојите обруч без шрафа и преко њега раширите тканину, па преко пребаците обруч са шрафом, раширите га благо тако да обухвати други обуч и тканину и добро затегните шраф. Повуците тканину са свих страна, како би платно у обручу било лепо затегнуто.

Тканина – Приликом одабира тканине, водите рачуна о броју и густини чворова – ако је превише густо и јако, игла ће тешко пролазити и везење ће бити практично немогуће. Најбољи избор када је реч о везењу јесу тканине попут муслина, памука, аиде, лурекса и лана.
Игла за везење – Игла може бити и обична, али игле за везење имају већи отвор за конац, што је добар избор ако користите свих 6 слојева.
Конац за везење – Доступан је у најразличитијим бојама, а може да се у купи у свим позамантеријама. Конац за везење састоји се од 6 слојева, који могу да се раздвоје. Можете да користите свих шест или мање, у зависности од вештине.

Колико слојева конца треба да користите? У тренду везења тренутно су што дебље линије. Дакле, можете да користите свих шест слојева конца, али пазите на шаблон. Ако желите дебље линије који ће нагласити неки суптилни детаљ, довољна су три слоја. За фине, али уочљиве линије довољна су два, а деликатне детаље можете да радите и са само једним слојем.
Одвајање слојева конца – Једноставно, узмите врх конца, при врху прстима раздвојте слојеве и извуците онолико колико вам треба, односно не треба, пазећи да се остали слојеви не раздвоје. Све детаље постављања обруча и припреме конца можете да погледате у видеу на крају текста.

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!

Сада сте спремни да почнете са везењем! Увуците конац са жељеним бројем слојева у иглу, један крај вежите у чворић, а други нека остане слободан, само пазите да се не извуче из игле. Графитном оловком благо извуците линију жељеног облика и одаберите бод који вам је најлепши, а ми вам представљамо 7 основних, једноставних, а прелепих:
Трчећи бод – Веома сличан ручном шивењу – одоздо провуците иглу кроз платно и једноставно “гурајте” преко линије.

Обрнути бод – Одличан за исписивање слова или уоквиривање. Одоздо провуците иглу и направите мали шав, као кад шијете, тако да игла опет буде испод. Затим је опет увуците одоздо, али као да желите да прескочите један шав. Затим се “вратите уназад” и попуните ту рупу.

Раздвојени бод Веома занимљив за наглашавање детаља, јер због технике бода конац добија пунију текстуру. Увуците конац одоздо и направите један стандардни шав, па ноктом благо раздвојите слојеве конца на средини шава. Потом одоздо провуците иглу тако да прође кроз средину тог истог шава, па одатле опет направите стандардни шав.

Бод стабљика Име је добио јер се најчешће користи за везење стабљика цветова. Увуците иглу одоздо, и крените као да ћете правити стандардни шав, али не затежите конац, већ оставите малу омчицу. Придржавајте је прстом друге руке, а иглу одоздо провуците на средини чава и затегните. Наставите даље са прављењем омчица, а иглу одоздо увлачите уз крај претходног шава.

Француски чвор Одличан бод за испуњавање. Увуците иглу одоздо, обмотајте конац три пута око врха игле, помоћу прста иг држите па убодите на исто место, тако да игла прође кроз намотан конац и остави чвор за собом.

Ланац бод – Увуците иглу одоздо, држите конац и опет убодите на исто место, али с лица, као да радите трчећи бод. Затим завуците слободан део конца испод игле и повуците, а затим наставите да обадате с лица кроз “алку”. Одличан бод за спољашње линије.

Све детаље извођења бодова можете погледати у следећим видео прилозима:

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

 

Стил, Опанак
Фото: Youtube Printscreen / HandiWorks

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име