BIO JE “DUPLI” ZET ĐURE JAKŠIĆA: Pesnik Vojislav Ilić živeo je u grehu sa svastikom, a zabranjena ljubav koštala ga je života

0
6170
Foto: Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid

Pesnik Vojislav Ilić bio je oženjen Tijanom, ćerkom Đure Jakšića. Kad je ona umrla, upustio se u vezu s njenom sestrom, što je naišlo na zgražavanje.

Vojislavov otac – ugledni pesnik, političar, ministar i član Državnog saveta Jovan Ilić imao je četiri sina, takođe pesnika: Milutina, Dragutina, Vojislava i Žarka. Svakako je najtalentovaniji i najuspešniji bio Vojislav: rođen 1862. Školu je napustio, ali je aktivno učestvovao u književnom i političkom životu studentske omladine, ali ispite nije polagao.

Dom Ilićevih nalazio se u Beogradu, u današnjoj Dalmatinskoj ulici. Ta kuća bila je poput univerziteta kroz koji su dan i noć defilovali najveći književnici Srbije Ilićevog vremena.

Nekoliko godina posle smrti Đure Jakšića njegova udovica s decom doselila se preko puta Ilića. Vojislavljeva sestra Milica i Đurina ćerka Tijana družile su se i međusobno posećivale, pa se mladi pesnik i zaljubio u Tijanu. Venčali su se 1883, dobili ćerku i sina, a taj period u Vojislavljevom životu obeležen je i pesničkim uspesima. Ali dve godine kasnije umire mu sin, za njim i žena, a nedugo zatim i ćerka. Vojislav ostaje sam.

Pročitajte i  Poslednjeg Romanova rodila je Srpkinja! Tragični život zaboravljene srpske princeze: ŽIVOT JOJ JE BIO SAMO TUGA

Uz njega je samo Tijanina mlađa sestra, osamnaestogodišnja Mileva –

Njen portret nije sačuvan, ostao je samo zapis: „Milevica, kako joj je otac Đura tepao, razlikovala se od ostale njegove dece, i bila mu je najsličnija: obrazovana, nadarena, umešna, zanimljiva, slobodnih shvatanja. Rečju, u svoje vreme neshvaćena žena i, kako su ocenile mnogo decenija kasnije beogradske Novosti – „da je danas živa, bila bi najveća feministkinja“. Nušić je malo direktniji, kaže da je Mileva Jakšić bila „devojče žarkih očiju, tople krvi, bujno i lakomisleno“. Prema opštem sudu književnih kritičara, nijedna druga žena nije Vojislava nadahnula na tako snažno i plodno pisanje.

Pročitajte i  Beogradske pijace: Uručene nagrade šampionima bezgotovinskih transakcija za jun

Ali njihova veza naišla je na opšte zgražavanje. Čaršija se sablažnjavala, a Milevin brat, zanatlija, dolazio je na pesnikov prag i pretio mu čekićem. Da bi se sklonila, Mileva piše molbu ministru prosvete „da je postave za učiteljicu ma u kojoj školi u Srbiji, samo što dalje od Beograda“.

Tragedija ljubavnog para uslediće vrlo brzo –

Ministar ne odgovara, pa zaljubljeni par prelazi u Austrougarsku. Nekoliko meseci žive u Petrovaradinu i Sremskoj Kamenici, ali Vojislav se tu, prema sećanju Branislava Nušića, koji je s njim drugovao, „osećao umornim i od proganjanja i od ljubavi“.

Par se pognutih glava vratio u Beograd. Njihova ljubav bila je otrovana. Mileva je dobila posao u Varvarinu, a pesnik se odao boemskom životu. Sledeće, 1888. godine, Vojislavljev otac, kojeg je ona volela kao rođenog, nagovorio ju je da se uda za jednog mnogo starijeg i uz to bolesnog učitelja. U isto vreme, da bi sina izbavio iz kafane, ženi ga ćerkom jednog svog prijatelja.

Pročitajte i  Staro srpsko jelo na kašiku: Juneći krompir paprikaš daje snagu i čuva imunitet

Odmah posle venčanja Mileva se teško razbolela. Opet traži premeštaj, ovog puta da pobegne od nevoljenog muža, ali je smrt bila brža. Umrla je u 21. godini. Vojislav Ilić umro je šest godina kasnije. Živeo je 32 godine.

Branislav Nušić je zapisao da je Mileva Jakšić bila „devojče žarkih očiju, tople krvi, bujno i lakomisleno“. Prema opštem sudu književnih kritičara, nijedna druga žena nije Vojislava nadahnula na tako snažno i plodno pisanje.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime