БИО ЈЕ “ДУПЛИ” ЗЕТ ЂУРЕ ЈАKШИЋА: Песник Војислав Илић живео је у греху са свастиком, а забрањена љубав коштала га је живота

0
6776
Фото: Јавно власништво, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid

Песник Војислав Илић био је ожењен Тијаном, ћерком Ђуре Јакшића. Kад је она умрла, упустио се у везу с њеном сестром, што је наишло на згражавање.

Војиславов отац – угледни песник, политичар, министар и члан Државног савета Јован Илић имао је четири сина, такође песника: Милутина, Драгутина, Војислава и Жарка. Свакако је најталентованији и најуспешнији био Војислав: рођен 1862. Школу је напустио, али је активно учествовао у књижевном и политичком животу студентске омладине, али испите није полагао.

Дом Илићевих налазио се у Београду, у данашњој Далматинској улици. Та кућа била је попут универзитета кроз који су дан и ноћ дефиловали највећи књижевници Србије Илићевог времена.

Неколико година после смрти Ђуре Јакшића његова удовица с децом доселила се преко пута Илића. Војислављева сестра Милица и Ђурина ћерка Тијана дружиле су се и међусобно посећивале, па се млади песник и заљубио у Тијану. Венчали су се 1883, добили ћерку и сина, а тај период у Војислављевом животу обележен је и песничким успесима. Али две године касније умире му син, за њим и жена, а недуго затим и ћерка. Војислав остаје сам.

Pročitajte i  Владета Јеротић: Дете је управо онакво какав вам је брак!

Уз њега је само Тијанина млађа сестра, осамнаестогодишња Милева –

Њен портрет није сачуван, остао је само запис: „Милевица, како јој је отац Ђура тепао, разликовала се од остале његове деце, и била му је најсличнија: образована, надарена, умешна, занимљива, слободних схватања. Речју, у своје време несхваћена жена и, како су оцениле много деценија касније београдске Новости – „да је данас жива, била би највећа феминисткиња“. Нушић је мало директнији, каже да је Милева Јакшић била „девојче жарких очију, топле крви, бујно и лакомислено“. Према општем суду књижевних критичара, ниједна друга жена није Војислава надахнула на тако снажно и плодно писање.

Pročitajte i  Данас је Спасовдан, дан који доноси СРЕЋУ: Све планове које имате обавезно започните!

Али њихова веза наишла је на опште згражавање. Чаршија се саблажњавала, а Милевин брат, занатлија, долазио је на песников праг и претио му чекићем. Да би се склонила, Милева пише молбу министру просвете „да је поставе за учитељицу ма у којој школи у Србији, само што даље од Београда“.

Трагедија љубавног пара уследиће врло брзо –

Министар не одговара, па заљубљени пар прелази у Аустроугарску. Неколико месеци живе у Петроварадину и Сремској Kаменици, али Војислав се ту, према сећању Бранислава Нушића, који је с њим друговао, „осећао уморним и од прогањања и од љубави“.

Пар се погнутих глава вратио у Београд. Њихова љубав била је отрована. Милева је добила посао у Варварину, а песник се одао боемском животу. Следеће, 1888. године, Војислављев отац, којег је она волела као рођеног, наговорио ју је да се уда за једног много старијег и уз то болесног учитеља. У исто време, да би сина избавио из кафане, жени га ћерком једног свог пријатеља.

Pročitajte i  Имате савршену пословну идеју? Представљамо вам  девет корака које морате предузети да бисте је претворили у стварност

Одмах после венчања Милева се тешко разболела. Опет тражи премештај, овог пута да побегне од невољеног мужа, али је смрт била бржа. Умрла је у 21. години. Војислав Илић умро је шест година касније. Живео је 32 године.

Бранислав Нушић је записао да је Милева Јакшић била „девојче жарких очију, топле крви, бујно и лакомислено“. Према општем суду књижевних критичара, ниједна друга жена није Војислава надахнула на тако снажно и плодно писање.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име