4 SKIJALIŠTA SRBIJE: Pripremite se za skijanje, sankanje i uživanje na snegu

0
1760
izvor: Skijališta Srbije

1.Kopaonik

Kopaonik je najveći ski centar Srbiji, sa odlično pripremljenim stazama.  Skijaški centar Kopaonik poseduje 62 km staza i ski puteva uređenih za alpsko i nordijsko skijanje.

Za ljubitelje noćnog skijanja u samom centru skijališta osvetljena je staza “Malo Jezero”.

Za najmlađe skijaše i sve druge početnike,  postoji obezbeđen prostor „ski vrtića“ sa pokretnom trakom i karusel koja olakšava da se ovlada skijanjem.

Sistemom za veštačko osnežavanje pokriveno je 97 posto skijališta. Zahvaljujući tome sezona skijanja na ovoj planini traje duže.

Sve staze su veoma dobro povezane sistemom žičara i ski liftova.

Žičara četvorosed „Pančićev vrh“ , osim skijaša i snoubordera, prevozi i posetioce centra koji nisu skijaši već panoramski razgledaju centar.

Pored staza za alpsko i nordijsko skijanje, skijaški centar Kopaonik poseduje i uređen snow park, na kome se organizuju mnoga takmičenja domaćeg i međunarodnog karaktera.

Od ove sezone u ski centru Kopaonik, na Gobelji, urađena je staza za slobodnu vožnju.

Pročitajte i  Originalni recept za rusku salatu: Ni nalik na ono što mi pravimo
Kopaonik, izvor: Mountain Resort
Kopaonik

2.Tornik- Zlatibor

Zahvaljujući karakterističnoj klimi i vazdušnim strujanjima koja se mogu naći samo ovde Zlatibor je postao čuveni planinski turistički centar sa najdužom tradicijom u Srbiji.

Ski centar „Tornik” nalazi se na nadmorskoj visini od 1.110 – 1.490m, 9 km od turističkog centra Zlatibor. Ukupan kapacitet skijališta je oko 5.400 skijaša na sat. Ski centar Tornik opremljen je sa šestosednom žičarom i dva ski lifta tipa ”sidro”.

Četiri staze, Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac pokrivene su sistemom za veštačko osnežavanje, tako da ovaj ski centar više ne zavisi od vremenskih uslova.

U ski centru Tornik nalazi se i posebna vrsta instalacije tzv. „tjubing“, koja, kao i sama žičara, može da se koristi i u letnjem i u zimskom periodu godine i pruža neizmerno zadovoljstvo i uzbuđenje svima koji odluče da je isprobaju.

Ski centar je opremljen i dečijim igralištem i karuselom.

Ski centar Tornik ima svoj parking.
Tornik
Tornik
3.Stara planina

Stara planima je najveća planina u Istočnoj Srbiji, nalazi se nedaleko od Knjaževca. Visokoplaninski masiv prostire se kao prirodna granica prema Bugarskoj fascinantne lepote i netaknute prirode.

Pročitajte i  Princes krofna torta: Kremasta i hrskava poslastica za sve generacije

Gotovo pet meseci godišnje ova srpska lepotica nalazi se pod snegom. Nadmorska visina na kojoj se prostire, od 1.100 i 1.900 m, ima odličan potencija za izgradnju dugih staza za alpsko skijanje.

“Babin zub”, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.758 m, jedan je od najlepših krajolika Stare planine. Markantne stene Babinog zuba završavaju se jugozapadno Midžora (nadmorske visine 2.169 m), najvišeg vrha Stare planine i Srbije.

Sadržaj skijaškog centra “Babin zub” čine staze na lokacijama “Konjarnik”, “Sunčana dolina”, kao i dečji vrtić sa pokretnom trakom“Markova livada”.

Više od 13 kilometara odlično uređenih staza, različitih težina, pripremljene su za skijaše svih kategorija. Za ljubitelje ekstremnijih sportova, obezbeđena je staza za slobodnu vožnju. Pored toga, u ski centru Stara planina je izgrađen sistem za veštačko osnežavanje, kako bi, i u slučaju nedostatka prirodnog snega, posetioci centra mogli da uživaju u zimskim sportovima.

Pročitajte i  Postanite profesionalac za čokoladnu glazuru: Bićete oduševljeni koliko je lako, a kolači kao iz poslastičarnice
stara planina
Stara planina

4. Brezovica

Ski centar Brezovica nalazi se na severozapadnoj strani Šar planine u opštini Štrpce, na našem Kosovu i Metohiji.  Sportsko rekreativni kompleks nalazi se na nadmorskoj visini od 900 do 2.500 metara. Udaljen je od Beograda 400 km. Svojom izrazito alpskom prirodom i visokoplaniskim ambijentom neposredna okolina Brezovice podseća na najpoznatije evropske turističke centre.

U najvišim delovima vlada prava alpska klima, tako da se sneg zadržava i do 280 dana godišnje.

Ski centar opremljen je sa 9 žičara. Žičare prate 9 staza, različitih kategorija za sve tipove skijaša. Najduža staza je 3500 metara. Kapacitet skijališta je 10 hiljada skijaša na sat.

brezovica
Brezovica

izvor: skijalištasrbije

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime