LAV NIKOLAJEVIČ TOLSTOJ IMAO JE ČAK TRINAESTORO DECE: Govorio je da roditelji opravdavaju svoje mane, a ne žele da ih vide na svojoj deci

0
3215

Lav Nikolajevič Tolstoj, osim što je bio i ostao jedan od najvećih i najboljih svetskih pisaca, pisao je i na temu vaspitanja. Nije hvalio pedagogiju kao nauku, a i roditeljstvo je kritikovao ističući jednu njegovu osobinu kao ključnu.

Lav Nikolajevič Tolstoj

Interesantno je da je Tolstoj sa svojom Sofijom Andrejevnom Bers imao čak trinaestoro dece, od koje je petoro umrlo u ranom dobu. Iako je žena iz njegovih ranih dnevnika doznala za brojne Tolstojeve ljubavne afere, što on nije sakrivao, imali su skladan bračni odnos i porodičnu sreću, što je njemu omogućilo da nesmetano radi na najvećim delima.

Pročitajte i  Турски султан тражио је од Козака из Запрожја да се предају: Њихов одговор ушао је у историју као најсмешнији дипломатски одговор икад

Evo kako je on govorio na temu roditeljstva:

“Nikada nisam pisao o vaspitavanju zato što verujem da se vaspitavanje svodi na to da sam živiš valjano, da se krećeš, vaspitavaš, to je jedino čime se utiče na druge ljude i čime se oni vaspitavaju. A tim pre na decu, s kojom ste povezani.

Biti pravedan i čestit s decom, ne skrivati od njih šta se dešava u duši, to je vaspitavanje.

Pročitajte i  Андрићева "Јелена, жена које нема" није измишљен лик већ његова велика неостварена љубав која му се јавила након 40 година

Pedagogija je nauka o tome kako je moguće da se živi amoralno, a na decu da se ima valjan uticaj, isto kao naša medicina – kako da se, živeći protivno zakonima prirode, ipak bude zdrav.

Lav Nikolajevič Tolstoj

Nauke su to lukave i isprazne, nikad ne postižu svoj cilj. Sve teškoće u vaspitavanju potiču otuda što roditelji, ne samo da ne ispravljaju svoje mane nego ih i opravdavaju, a ovamo žele da te mane ne vide u deci.”

Pročitajte i  Најлепше песме о Светом Сави: Стиховима наших највећих песника упознајмо младе нараштаје са оснивачем Српске православне цркве!

U svetu postoji oko 200 potomaka Lava Tolstoja koji se svake druge godine okupljaju u Jasnoj Poljani. Tolstojev čukununuk, Genadij Murigin Ivanovič Tolstoj, posetio je Beograd i Srbiju početkom 2013. godine.

Delimično preuzeto sa: Zelena učionica

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име